Borba

Iranka Narges Mohammadi dobitnica Nobela za mir

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Mohammadi "za njezinu borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda"
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi, objavio je u petak u Oslu Nobelov odbor, prenose agencije.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Mohammadi "za njezinu borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda", navodi se u priopćenju Nobelova odbora.

Mohammadi je osuđena na nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog "širenja propagande".

Ove godine je također bila uključena na BBC-jevu visoko profiliranu listu od 100 inspirativnih i utjecajnih žena iz cijelog svijeta.

Dodjeljujući joj nagradu, Nobelov odbor je rekao da je Mohammadijeva "hrabra borba imala ogromnu osobnu cijenu".

''Sve ukupno, režim ju je uhićivao 13 puta, osudio pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvor'', rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora u Oslu. Narges Mohammadi je "još uvijek u zatvoru dok vam se obraćam", dodala je Reiss-Andersen.

Nobelov odbor spomenuo je i Mahsu Amini, "čija je smrt u iranskom pritvoru prošle godine izazvala, kao što smo upravo spomenuli, godinu dana antivladinih prosvjeda u zemlji."

Moto prosvjeda - "žena, život, sloboda" - na prikladan način izražava posvećenost rada Narges Mohammadi, rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora.

''Ona se bori za žene protiv sustavne diskriminacije i ugnjetavanja. Ona podržava borbu žena da žive pun i dostojanstven život'', navela je Reiss-Andersen.

Kopirati
Drag cursor here to close