Opasnost za svijet

Iran započeo proces proizvodnje obogaćenog urana

Teheran je o ovom koraku obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i naveo da je cilj razviti gorivo za istraživački reaktor.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2021. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je započeo proizvodnju obogaćenog urana, što bi moglo pomoći u proizvodnji nuklearnog oružja, priopćili su iz UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Teheran je o ovom koraku obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i naveo da je cilj razviti gorivo za istraživački reaktor.

Britanski, francuski i njemački dužnosnici rekli su da bi ovaj potez mogao ugroziti pregovore o "oživljavanju" napuštenog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Spomenuti sporazum, čiji je službeni naziv Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), je nametnuo ograničenja iranskom nuklearnom programu kako bi im se otežalo razvijanje nuklearnog oružja.

Zauzvrat, Sjedinjene Američke Države i Europa složile su se da će ukinuti postojeće ekonomske sankcije. Bivši predsjednik Donald Trump 2018. godine je povukao SAD iz dogovora i obnovio sankcije protiv Irana, nakon čega je Teheran počeo kršiti mnoga svoja ograničenja. Trenutni predsjednik Joe Biden je nastavio sa Trumpovom praksom.

Trenutno dužnosnici iz SAD-a i Europe u Beču vode pregovore kako bi pokušali uspostaviti sporazum. Započeti su u travnju, odgođeni su 20. lipnja, a novi datum pregovaranja nije najavljen.

Novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi želi da SAD ukinu sankcije njegovoj zemlji u zamjenu za poštivanje sporazuma.

Dužnosnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke izjavili su da su "ozbiljno zabrinuti" zbog odluke Irana o proizvodnji obogaćenog urana. Također su pozvali Iran da se vrati pregovorima u austrijskoj prijestolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close