Right Livelihood šokiran

Iran vratio u zatvor dobitnicu "alternativnog Nobela" uoči dodjele nagrade

"Iranske vlasti su posljednjim potezom pokazale da će poduzeti sve da pobiju legitimno pravo Sotoudeh na rad za pravednije društvo", rekao je direktor zaklade Ole von Uexkull.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2020. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranska odvjetnica za ljudska prava i dobitnica "alternativnog Nobela" vraćena je u zatvor u Iranu uoči svečane dodjele nagrade u četvrtak, objavili su organizatori.

Zaklada Right Livelihood, koja dodjeljuje nagradu, objavila je da je "šokirana viješću" da je Nasrin Sotoudeh vraćena u zatvor u kojem služi više od 30 godina kazne.

Sotoudeh, prva iranska dobitnica nagrade Right Livelihood, privremeno je puštena iz zatvora 7. studenog, gdje se zarazila koronavirusom, navela je zaklada.

"Iranske vlasti su posljednjim potezom pokazale da će poduzeti sve da pobiju legitimno pravo Sotoudeh na rad za pravednije društvo", rekao je direktor zaklade Ole von Uexkull.

Sotoudeh je među dobitnicima "alternativnog Nobela" za 2020., a nagrade će se dodijeliti u četvrtak na online ceremoniji u Stockholmu.

Ostali dobitnici su bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Bialiatski i organizacija za ljudska prava Viasna koju je osnovao 1996., američki odvjetnik i zagovornik građanskih prava Bryan Stevenson te Lottie Cunninghwam Wren, odvjetnica, aktivistica za zaštitu okoliša i pripadnica autohtonog naroda Miskito iz Nikaragve.

Bialiatski i organizacija Viasna prvi su bjeloruski dobitnici nagrade u čast postignuća za zaštitu ljudskih prava, okoliša i mira.

Nagrada je utemeljena 1980. i nije povezana s nagradama koje je uspostavio švedski industrijalist Alfred Nobel.

Svim dobitnicima pripast će novčana nagrada od 111.000 dolara.

Prošle godine je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg (17) bila jedna od dobitnica.

Kopirati
Drag cursor here to close