Slučajno

Iran priznao obaranje ukrajinskog zrakoplova

Iran je priznao kako je njihova vojska "nenamjerno" oborila ukrajinski putnički avion
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2020. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je priznao kako je njihova vojska "nenamjerno" oborila ukrajinski putnički avion, u nesreći u kojoj je poginulo svih 176 ljudi, javila je iranska državna televizija.

U izjavi se ističe da je taj potez "ljudska greška" nakon što je avion letio blizu osjetljivog mjesta koje pripada iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Ilustracija / Ruski PZO sustav TOR koji posjeduje Iran i koji je najvjerojatnije odgovoran za obaranje ukrajinskog zrakoplova

Pogrešno protumačen kao "neprijateljska meta", avion je pogođen raketom, navodi se u priopćenju.
''Odgovorni će za ovo odgovarati'', navodi se.

Iran je ranije odbacio prijedloge da je jedna od njegovih raketa oborila avion u blizini glavnog grada Teherana 8. siječnja.

No pritisak je uspostavljen nakon što su SAD i Kanada, pozivajući se na obavještajne podatke, rekli kako vjeruju da je Iran slučajno oborio avion protuzrakoplovnim sustavom.

Krivac nije nesposobni zapovjednik PZO sustava već direktor civilnih zrakoplovnih vlasti Irana

Letjelica ukrajinske avio-kompanije nestala je s ADS-B skenova 2 minute nakon polijetanja s teheranskog međunarodnog aerodroma, u 6:12 ujutro po lokalnom vremenu (02:44 UTC).

Nakon nekoliko fotografija na kojima su se mogli uočiti tragovi šrapnela po oplati ostataka letjelice, pojavile su se i nepotvrđene fotografije ostataka rakete. Nagađanja su prekinuta službenim izjavama američkih i kanadskih administracija da je letjelicu oborila iranska PZO.

Američki mediji dobili su od anonimnih obavještajnih izvora karakterizaciju ''slučajno/nenamjerno'', isplivale su video-snimke koje ukazuju na ispaljivanje dviju raketa (svi veći PZO sustavi radi povećanja vjerojatnosti pogotka cilja ispaljuju tzv. ''salvu'', odnosno dvije rakete na istu metu).

Izvor fotografije Twitter / U obaranju zrakoplova poginulo je 176 ljudi

Amerika je uz pomoć konstelacije svojih SBIRS satelita za nadzor planete detektirala IC potpise lansiranja raketa (dokaz koji su isto ponudili, i bili u pravu, u slučaju MH17), a postoje i medijski izvještaji da su registrirane i frekvencije ciljničkog radara koje odgovaraju ruskom PZO sustavu Tor.

Obaranje se dogodilo puna četiri sata nakon završetka raketnih udara Irana na iračke vojne baze.

Usprkos logičnom očekivanju kako bi SAD mogle uzvratiti napadom na lokacije s kojih su rakete lansirane (treba napomenuti da ove lokacije nisu ni blizu Tehrana), ali i po samom Tehranu, za četiri sata od raketnih udara do polijetanja leta PS752 s tehranskog aerodroma poletjelo je i sletjelo ukupno 27 letova.

Zbog čega su krive isključivo iranske civilne zrakoplovne vlasti?

Zbog toga što očigledno nisu neovisne u svom radu na način kako bi trebale biti (barem prema međunarodnim standardima) – što je dio priče o nepostojanju elementarne građanske države.

Zato što se nisu koordinirali (ako pretpostavimo da to uopće smiju) s vojnim vlastima svoje zemlje, i na kraju što nisu obustavile obavljanje civilnog zračnog prometa iznad cijelog Irana.

Opširan članak o ovome možete pročitati na linku

Kopirati
Drag cursor here to close