Neće srušiti vlast u Teheranu

Iran poručuje SAD-u: Nećete nas srušiti!

Iran poručuje SAD-u da neće uspjeti srušiti vlast u Teheranu
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2018. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif rekao je u subotu kako akcijska skupina za Iran u sastavu State Departmenta kojoj je cilj zbacivanje vlasti u toj islamskoj republici "neće uspjeti".

Zarif je govorio prigodom 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a zbačen demokratski izabran iranski premijer. Na tu su obljetnicu među Irancima posebno izraženi antiamerički osjećaji.

Povijest se neće ponoviti

Uspoređujući nove sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump s pučem iz 1953. kojim je svrgnut premijer Mohammed Mossadegh, Zarif je naglasio da Iran neće dopustiti da se povijest ponovi, piše Hina.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je imenovao političkog savjetnika Briana Hooka kao posebnog predstavnika za Iran i postavio ga na čelo radne skupine koja će koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na tu bliskoistočnu državu.

Zarif je na Twitteru napisao: "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. Mossadegha, vratio diktaturu i potčinio Irance u idućih 25 godina. Sada "radna skupina" sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više".

SAD i Velika Britanija orkestrirale su uklanjanje Mossadegha nakon što je odlučio nacionalizirati iransku naftnu industriju. Na vlast su vratili zapadu sklonog šaha Mohammeda Rezu Pahlavija koji je zbačen u Islamskoj revoluciji 1979. godine.

Ne smije se vjerovati Amerikancima

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani istaknuo je da je taj puč najbolja povjesna lekcija kako se ne smije vjerovati Amerikancima.

"Kako se usuđujete govoriti o slobodi iranskog naroda s vašom mračnom poviješću puča 19. kolovoza i imenovanja marionetskog totalitarističkog režima", prenosi agencija IRNA njegove riječi o vladavini šaha.

"Amerikanci uvode sankcije no tvrde da podržavaju slobodu, ljudska prava, svjetsku i regionalnu sigurnost", dodao je Larijani, piše Hina.

Pučem iz 1953. otvorena je rana iranskog odnosa sa Zapadom. Madeleine Albright je kao američka državna tajnica u ožujku 2000. postala prva visoka američka dužnosnica koja je priznala ulogu Washingtona u puču, prozvavši ga "smetnjom u iranskom političkom razvoju".

Washington i Teheran od pada šaha ne održavaju diplomatske odnose. Desetljeća neprijateljstva dijelom su se ublažila međunarodnim nuklearnim sporazumom između Irana, tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame i pet drugih svjetskih sila. No, napetosti su se vratile nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz tog dogovora iz 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close