Odgovor

Iran od Bidena traži svojih 10 milijardi dolara

"Biden kaže kako ne prihvaća Trumpove metode, a istovremeno se ponaša kao on.''
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2021. u 22:23 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da oslobodi blokiranih 10 milijardi dolara kako bi pokazao svoju dobru namjeru u pregovorima o nuklearnom sporazumu i sankcijama.

Govoreći za iransku državnu televiziju, Amir-Abdullahiyan se dotakao pregovora o nuklearnom sporazumu i sankcijama.

"Ozbiljni smo po pitanju pregovora i vratit ćemo se za stol. Amerikanci su se htjeli sastati sa mnom različitim kanalima. Ako Amerikanci to doista žele, neka oslobode 10 milijardi dolara iz naših blokiranih financijskih sredstava. Mora se napraviti korak prije nego što možemo reći da se Joe Biden razlikuje od Donalda Trumpa. Ako su Bidenove namjere ozbiljne, za to moraju postojati ozbiljne naznake. Jedna od njih je da oslobodi naših barem 10 milijardi", poručio je Amir-Abdollahian.

Navodeći da neće vezati iransku ekonomiju i vanjsku politiku za nuklearni sporazum, rekao je:

"Biden kaže kako ne prihvaća Trumpove metode, a istovremeno se ponaša kao on. Biden izjavljuje da neće uvoditi sankcije poput Trumpa, ali želi doći za pregovarački stol sa 1.600 stavki sankcija."

Nuklearni sporazum, čiji službeni naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA) potpisali su 2015. godine Iran, Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Europska unija.

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uran do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD su se tijekom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u siječnju ove godine objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja urana kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Usprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.

Kopirati
Drag cursor here to close