Odgovor susjedima

Indija testirala raketu dometa od 5.000 kilometara

Moćni raketni arsenal Pekinga 'natjerao' je New Delhi da unaprijedi svoje sustave naoružanja posljednjih godina, a vjeruje se da Agni-5 može pogoditi cilj u gotovo cijeloj Kini.
Vijesti / Svijet | 28. 10. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indija je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje dometa od 5.000 kilometara, s otoka u blizini svoje istočne obale, usred rastućih graničnih tenzija sa Kinom.

Uspješno lansiranje u srijedu je u skladu s "politikom Indije da ima sredstva za minimalno i uvjerljivo odvraćanje koje treba da bude podrška posvećenosti da ih nikad ne upotrebi prva", priopćila je Vlada.

Kako se navodi, raketa Agni-5 pala je u Bengalski zaljev s vrlo visokim stupnjem preciznosti, prenosi Tanjug.rs. 

Moćni raketni arsenal Pekinga 'natjerao' je New Delhi da unaprijedi svoje sustave naoružanja posljednjih godina, a vjeruje se da Agni-5 može da pogodi cilj u gotovo cijeloj Kini.

Indija je već u stanju da udari bilo gdje unutar susjednog Pakistana, svog glavnog rivala, protiv koga je vodila tri rata od stjecanja neovisnosti od britanskih kolonizatora 1947.

Indija razvija svoje nuklearne i raketne sustave srednjeg i dugog dometa od 1990-ih usred sve većeg strateškog nadmetanja sa Kinom u nastojanju da ojača obrambene sposobnosti zemlje.

Napetosti između dvije zemlje su narasle, uz raspoređivanje trupa obje strane, nakon sukoba u lipnju 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladahu, a Kina je također pretrpjela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

Tisuće indijskih i kineskih trupa i dalje su blokirane sukobom koji se dešava u indijskom regiji Ladah, a traje od prošle godine, usprkos tome što su dvije strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

Posljednji pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih službenika o rješavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su 11. listopada, pri čemu obje strane krive jedna drugu za neuspjeh dogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close