Trump potpisao strože uvjete

Ilegalni migranti teže do azila u Americi

Trump potpisao strože uvjete za traženje azila za ilegalne migrante
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2018. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Donald Trump potpisao je u petak uredbu koja ograničava pravo traženja azila migrantima koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu, a vrijedit će 90 dana ili dok SAD ne postigne dogovor s Meksikom.

Ova odluka konkretno znači da migranti koji na američki teritorij nisu ušli na službenom graničnom prijelazu neće moći podnijeti zahtjev za azil. Migranti će odsada trebati tražiti azil na službenim prijelazima.

Pravni zastupnici migranata tvrde kako Trumpova administracija namjerno usporava proces obrade zahtjeva migranata na graničnim prijelazima, tjerajući ih da čekaju danima ili tjednima kako bi zatražili zaštitu.

Odredba o azilu

“Upravo sam potpisao odredbu o azilu. Jako važno”, rekao je Trump novinarima u petak prije nego što je otputovao u Pariz. “Ljudi mogu doći, ali trebaju ulaziti kroz službene granične prijelaze”, dodao je Trump.

Nova će uredba biti na snazi 90 dana ili sve dok Sjedinjene Države ne postignu dogovor s Meksikom, kojim bi se omogućilo da se migrante koji su putovali kroz tu državu može vraćati.

Američki i meksički diplomati razgovarali su o tome tijekom godine, no malo je vjerojatno da će Meksiko pristati na takav sporazum.

Trumpov plan, koji podsjeća na uredbu o zabrani putovanja građanima većinski muslimanskih zemalja, vjerojatno će ubrzo trebati braniti pred sudom.

Promigrantske grupacije osudile su plan Trumpove administracije, napominjući da je u suprotnosti s postojećim američkim zakonodavstvom te da nepravedno ograničava pravo na azili za one koji bježe od progona i nasilja.

Suprotno zakonodavstvu

Prethodno je reagirala i vodeća organizacija za zaštitu građanskih sloboda ACLU. “Američki zakon dopušta pojedincima da zatraže azil, bilo da su ušli na graničnom prijelazu ili ne”, oglasio se priopćenjem Omar Jadwat, čelnik te organizacije.

Iz UNHCR-a su u petak kazali kako njihovi pravni stručnjaci analiziraju američku odredbu, a daljnje komentare nisu davali.

Trump je svoju oštru politiku prema migrantima nametnuo kao ključno pitanje uoči izbora na polovini mandata održanih u utorak. Predsjednik je poslao nekoliko tisuća vojnika kako bi pomogli u osiguravanju južne granice, uzastopno ukazujući na kolonu migranata iz Srednje Amerike koji su se preko Meksika zaputili prema SAD-u.

Trumpova je administracija u četvrtak izgubila sudski spor nakon što je savezni sud u Kaliforniji odlučio da treba nastaviti s provedbom programa donesenog za vrijeme Baracka Obame, kojim se štite tisuće migranata koji su u SAD ilegalno ušli kao djeca, poznatiji kao Sanjari.

Trump je tu presudu ocijenio kao dobru vijesti jer se sada njegova administracije može obratiti Vrhovnom sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close