WikiLeaks

Iako joj prijete zatvorom - Chelsea Manning neće surađivati u slučaju Assange

Ukoliko ponovo odbije svjedočiti mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2019. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša američka obavještajna analitičarka Chelsea Manning izjavila je u nedjelju da neće odgovarati na pitanja suda Sjedinjenih Država o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assnageu, bez obzira što bi zbog toga mogla ponovno završiti u zatvoru.

Manning je završila u pritvoru 8. ožujka pošto je odbila svjedočiti pred velikom porotom zaduženom za istragu o Assangeu kojemu je 2010. proslijedila golemu količinu povjerljivih dokumenata.

Oslobođena je zbog tehničkih razloga, zato što je velika savezna porota završila svoj posao. Ali nova porota joj je poslala poziv za svjedočenje 15. svibnja.

"Obznanilil su da mi žele postaviti ista pitanja, odbit ću odgovarati", rekla je Manning u nedjelju za CNN. "Ništa novog nemam za reći i ne sviđa mi se tajnovitost kojom je okružena porota", objasnila je.

Ukoliko ponovo odbije svjedočiti mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda, piše Hina.

Manning je 2013. bila osuđena na 35 godina zatvora na vojnom sudu jer je WikiLeaksu dostavila oko 750.000 dokumenata, bilo diplomatskih depeša ili vojnih informacija s oznakom tajnosti.

Nakon sedam godina provedenih u zatvoru, američki predsjednik Barack Obama pomilovao ju je prije nego što je napustio Bijelu kuću.

Chelsea je zapravo rođena kao muškarac Bradley Manning koji je nakon presude za špijunažu rekao da se identificira kao žena. U ćeliji je Chelsea Manning štrajkala glađu i dvaput pokušala počiniti samoubojstvo.

Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvješća s bojišnice, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku kada je bilo ubijeno više desetaka ljudi, uključujući i dvojicu novinara Reutersa.

Manning se nada da će izbjeći novu zatvorsku kaznu i objašnjava da sada raspolaže solidinijim pravnim dokazima nego prije.

Ova ikona transrodnih osoba ocijenila je da su procedure koje se vode u Sjedinjenim Državama protiv Juliana Assangea dio kampanje koju vlada Donalda Trumpa vodi protiv novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close