Posjeta

I talijanska premijerka stigla u Kijev

Meloni je nakon izlaska iz vlaka kojim je u Kijev stigla iz Poljske rekla da joj je "čast" što dolazi u posjet Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2023. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska premijerka Giorgia Meloni stigla je danas u Kijev, a planirano je da se nakon obilaska Buče i Irpinja, mjesta kod Kijeva gde su počinjeni zločini nad civilima, popodne sastane s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Meloni je nakon izlaska iz vlaka kojim je u Kijev stigla iz Poljske rekla da joj je "čast" što dolazi u posjet Ukrajini. S buketom cvijeća su je dočekali ukrajinski dužnosnici, prenosi Hina. 

"Ovdje sam da bih razumjela potrebe ljudi koji se bore za svoju slobodu. Uvijek je drugačije kada vidite stvari vlastitim očima i mislim da to pomaže Talijanima da razumiju", rekla je Meloni, čije riječi prenosi javna televizija RAI.

Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, u više je navrata kazala da je namjeravala posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Njezina desna vlada podržava Ukrajinu, iako u koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebice šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, koji je osobni prijatelj Vladimira Putina.

Zaustavivši se nakratko u Varšavi kako bi se sastala s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, Meloni je rekla da će Italija i Poljska nastaviti naoružavati Ukrajinu. Italija bi u suradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA, no nije izgledno da će Italija poslati i borbene zrakoplove.

"Mislim da je praktički nemoguće da pošaljemo talijanske ratne zrakoplove", rekao je u utorak za La Stampu talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Kopirati
Drag cursor here to close