Rast cijena energija

I pekari prosvjeduju

Maketa pogubljenog čovjeka s transparentom na kojem piše ''Pekara udario grom'' i otvoreni lijes s kosturom privukli su pažnju na prosvjedima.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2023. u 08:06 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljni visokim cijenama energije, francuski pekari prosvjedovali su u ponedjeljak u centru Pariza, noseći u rukama tradicionalne francuske bagete.

Prosvjedisu organizirani sa zahtjevom uvođenja maksimalne gornje cijene energenata, a oko hiljadu demonstranata okupilo se na pariškom Trgu Nation i šetalo do zgrade Ministarstva ekonomije Francuske.

Demonstrantima su se pridružili i predsjednički kandidati sa prošlogodišnjih izbora Jean Lassalle i Nicolas Dupont-Aignan.

Ne mogu se platiti računi za struju i plin

Osim tradicionalnih francuskih bageta i zastave Francuske, demonstranti su uzvikivali i slogane podrške pekarima i zanatlijama.

Maketa pogubljenog čovjeka s transparentom na kojem piše ''Pekara udario grom'' i otvoreni lijes s kosturom privukli su pažnju na prosvjedima.

Foto: Anadolija / Francuski pekari prosvjedovali u centru Pariza, traže ograničenje rasta cijena energije

U razgovoru s novinarom Anadolije, pekarka iz Saurat Marine Lafitte izjavila je da prosvjeduje zbog svojih prijatelja pekara koji nisu mogli platiti svoje račune za struju i plin.

Ukazujući da su pekari već morali povećati cijene svojih proizvoda, Lafitte je kazala da su trenutne cijene sirovina i struje nezamislive.

''Pekari nisu dobili adekvatnu pomoć od Vlade. Obrtnici se općenito ne mogu nositi s računima od po nekoliko tisuća eura mjesečno'', kazala je.

Vlada nije prepoznala važnost pekara

Vlasnik pekare William Demars, koji je na prosvjede došao iz Viennea na jugoistoku zemlje, izjavio je da svi poduzetnici u Francuskoj imaju problema s računima za struju, te da od vlade traže gornju cijenu.

Foto: Anadolija / Francuski pekari prosvjedovali u centru Pariza

Podsjetivši da se francuski bageti nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Demars je rekao da francuska vlada nije prepoznala važnost svojih pekara.

''Kritiziram europsko tržište električne energije. Račun, koji je 2022. iznosio oko 35.000 eura, ove će godine, prema procjenama elektroprivrede, premašiti 75.000 eura'', istaknuo je Demars.

Kopirati
Drag cursor here to close