Počelo prikupljanje pomoći

I crnogorski spasioci kreću u Tursku

U Tursku kreću spasioci iz svih crnogorskih gradova, a inicijativa je potekla od čelnika grada Kotora, koji je grad pobratim s Gaziantepom.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2023. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa vatrogasaca spasilaca iz Crne Gore krenut će večeras u Tursku kako bi pomogli turskim kolegama u područjima koje je jučer pogodio katastrofalan potres.

U Tursku putuju ukupno 23 crnogorska vatrogasca spasioca, nakon što je službena Ankara uputila zahtjev za pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda radi spašavanja stanovništva od potresa koji je pogodio tu državu, prenosi Hina. 

"Crna Gora je također formirala ekipu spasilaca, njih 23, koja bi večeras trebala krenuti u Tursku u grad Adana za početak, jer je ondje formiran krizni stožer, a onda će po potrebi biti upućivani u druga ugrožena područja", rekao je veleposlanik Turske u Podgorici Barish Kalkavan.

U Tursku kreću spasioci iz svih crnogorskih gradova, a inicijativa je potekla od čelnika grada Kotora, koji je grad pobratim s Gaziantepom.

"Odazvali smo se njihovom pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih općina tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koji je zadesio katastrofalan potres", kazao je za crnogorske medije zapovjednik Službe zaštite i spašavanja Nikšića Slavko Tadić, koji sa sobom vodi još 11 kolega iz tog grada.

Stanovnici Podgorice organizirali su prikupljanje odjeće i obuće za stanovnike pogođenih područja u Turskoj, a do sada prikupljeno poslat će kao prvu pomoć zrakoplovom kojim crnogorski spasioci putuju u tu zemlju.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da, prema informacijama kojima za sada raspolaže, u razornom potresu u Turskoj nema poginulih ni ozlijeđenih državljana Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close