Lausanne

Huligani porijeklom iz Portugala, Somalije, Gruzije, BiH i Srbije u Švicarskoj pokušali francuski scenarij

Vijesti / Svijet | 02. 07. 2023. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Twitter / Policija razbija nerede u Švicarskoj

Sedam je osoba uhićeno nakon nereda u kojima su razbijani izlozi trgovina i prozori na stambenim zgradama te napadani policajci u središtu švicarskog grada Lausanne u subotu navečer.

Pozivajući se na izvješće švicarske policije, portal 20.minuta navodi se da je nakon nereda uhićeno šest maloljetnika, starosti između 15 i 17 godina, i švicarski državljanin star 22 godine.

''Među uhićenim maloljetnicima samo je jedan švicarski državljanin, dok su ostali porijeklom iz Portugala, Somalije, Gruzije, BiH i Srbije'', ističe portal navodeći kako je u nemirima u ''Le Flonu'', kvartu u središtu Lausanne, sudjelovalo stotinjak ljudi.

Agencija Associated Press, također citirajući policijske izvore iz Švicarske, tvrdi da su policajci gađani kamenjem i Molotovljevim koktelima, nakon što su od mase na Le Flonu zatražili da se raziđe.

Iz AP-ova i drugih medijskih izvješća proizlazi da nije bilo ozlijeđenih u neredima ni na strani prosvjednika, ni u policijskim redovima.

Procjenjuje se da je nerede u Le Fonu suzbilo oko pedeset policajaca. U medijskim izvješćima naglašava se da je Lausanne dio francuskog govornog područja u Švicarskoj te jedan od najbogatijih gradova u ionako prebogatoj Švicarskoj.

Agencija Anadolu, javljajući o prosvjedima u Švicarskoj, navodi kako su se neredi iz Francuske proširili i na Belgiju te da je u toj državi do četvrtka uhićeno šezdesetak osoba zbog nasilničkih prosvjeda. Prema nekim drugim medijskim izvorima, broj uhićenih u Belgiji u neredima koji su se ''prelili'' iz Francuske tijekom vikenda popeo se na više od 150.

''Nadahnuti slikama francuskih nemira, pojedinci su se u subotu navečer okupili u ''Le Flonu'', pozivajući na širenje požara izvan granica Francuske. Takvi pozivi mogli su se vidjeti i na društvenim mrežama, uključujući Snapchat i Tiktok'', navodi portal.

Kopirati
Drag cursor here to close