Konzul u Rijeci

Hrvatski mediji: Dolazi Dodikov čovjek s crne liste umočen u tešku korupciju

Tegeltija je u objavi na društvenoj mreži X u nedjelju potvrdio kako je upravo njemu povjerena ta dužnost.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2024. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodikov savjetnik s 'crne liste' SAD-a novi je generalni konzul BiH u Rijeci, objavili su hrvatski mediji navodeći kako je Milan Tegeltija ''umočen u tešku korupciju'' te da se radi o diplomatskom skandalu.

Naime, Predsjedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula BiH u Rijeci Milana Tegeltiju koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije a ranije je bio prisiljen zbog toga podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Tegeltija obrisao post

Generalni konzulat BiH u Rijeci formalno je otvoren još u kolovozu 2022. godine no prvi generalni konzul imenovan je tek 29. veljače ove godine.

Tegeltija je u objavi na društvenoj mreži X u nedjelju potvrdio kako je upravo njemu povjerena ta dužnost.

Pojasnio je kako je to objavio kako bi odgovorio na brojna novinarska pitanja.

No, kako piše agencija Hina, ''neobično je to što je Tegeltija ubrzo tu objavu požurio izbrisati''.

Tegeltija je bio u savjetničkom timu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i slovio je za jednog od njegovih najbližih suradnika otkako je u prosincu 2020. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a.

Obrazloženje State Departmenta

Tegeltija je na ostavku bio prisiljen nakon što su mediji objavili snimke na kojima on dogovara kako će jednom poduzetniku pogodovati u pravosudnom sporu odnosno kako će utjecati na imenovanje jedne sutkinje iz Banja Luke.

Nakon podnošenja ostavke, Dodik je odmah imenovao Tegeltiju za svog savjetnika za pravna pitanja no američke su ga vlasti u siječnju 2022. uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina s obrazloženjem da je umiješan u ''ozbiljnu korupciju''.

''Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i za manipulaciju imenovanjima sudaca i u drugim javnim poslovima'', stajalo je u obrazloženju State Departmenta.

SAD su istodobno kada su sankcionirale Tegeltiju dodatne kaznene mjere uvele i njegovom šefu Dodiku, također ga označivši umiješanim u korupciju.

Na crnu listu SAD su uvrstile i Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju kojoj je također zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Kopirati
Drag cursor here to close