Čelična krila

Hrvatska želi 12 borbenih zrakoplova

Hrvatska je zainteresirana za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2019. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnji cilj hrvatske vlade je potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih zrakoplova četvrte generacije do kraja iduće godine, potvrdio je glavni analitičar i posebni savjetnik hrvatskog premijera Robert Kopal.

Dodao da u obzir dolaze i polovne letjelice.

''Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je zrakoplovima riječ. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 zrakoplova, a proces nabavke će službeno početi slanjem zahtjeva za ponude državama čiji zrakoplovi odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske'', rekao je Kopal.

Naglasio je kako će jedan od brojnih parametara pri izboru zrakoplova biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo obrane nema ulogu u izboru zrakoplova i objasnio da su u povjerenstvu od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

''Povjerenstvo je sastavljeno od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda'', zaključio je Kopal.

Početkom siječnja Izrael je obavijestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, čime je službeno potvrđeno da je propala kupovina tih zrakoplova.

Prema neslužbenim informacijama, ministarstvo obrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresirano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

Kopirati
Drag cursor here to close