Stižu čestitke

Hrvatska slavi Dan državnosti

Vijesti / Svijet | 30. 05. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Istaknuta hrvatska zastava

Hrvatska obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti.

33 godine 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je kako je važno da svi u Hrvatskoj poštuju državu i njezine institucije, njezine simbole, piše HRT.

"Čestitam svim Hrvaticama i Hrvatima dan državnosti, 30. svibnja, 33 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i ključnog datuma za sve kasnije povijesne odluke koje su hrvatske institucije i hrvatski narod donosili u tom sudbonosnom periodu od '90., od 30. svibnja pa recimo do priznanja Ujedinjenih naroda u svibnju 1992. godine. 33 godine nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskog naroda, sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda hrvatskog naroda protiv velikosrpske Miloševićeve agresije. Sve su to ključne stečevine i temelji suvremene i slobodne hrvatske države. Iz toga je i današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, prije svega, ponajviše onima kojih nema, koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu i demokraciju.

Da se prisjetimo predsjednika doktora Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost i neovisnost hrvatskog naroda koji je uz pomoć plebiscitarnog glasanja hrvatskog naroda na referendumu 1991. uspio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost. I zato je ovaj datum bitan, on je bio naš dan državnosti tijekom 90-ih i on je i sada i bit će. Iz toga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo državu i njene institucije, njene simbole, a današnji dan je i te kako ogroman simbol hrvatskog naroda i hrvatske države. Iz toga od srca svima čestitam", poručio je Plenković.

"Okolnosti nam nisu išle u prilog"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zahvalio je svima koji su sudjelovali u stvaranju neovisne hrvatske države te poručio - ponosni na ono što smo ostvarili hrabro idemo dalje.

"Prošlo je već 33 godine od konstituiranja prvog višestranačkog, demokratskog Hrvatskog sabora i danas se sjećamo tog događaja i tih ljudi koji su počeli stvarati teren za stvaranje moderne, demokratske, slobodne Hrvatske države. To je ishodišna točka nakon koje je postalo jasno da hrvatski narod želi samostalnu, suverenu, slobodnu državu, isto tako da nakon razdoblja od 45 godina komunističkog, totalitarnog režima, da želi demokraciju, slobodu, višestranačje i sve te ciljeve uspjeli smo ostvariti. Nije bilo lako, bili smo žrtva velikosrpske agresije, nije bilo lako izboriti međunarodno priznanje, jer okolnosti nam tada nisu išle u prilog, međutim, zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu izborili slobodu, ostvarili smo sve one najvažnije ciljeve u tom prvom desetljeću hrvatske suverenosti.

Nakon toga međunarodno smo se afirmirali, ušli u NATO savez, u Europsku uniju, a evo ove godine postali smo i članica Schengenskog prostora, eurozone, dakle postali smo dio zapadnih integracija, postali smo dio svega onoga o čemu smo u stvari sanjali krajem '80. i početkom '90. godina. Zato hvala svima koji su sudjelovali u tom projektu, vjerujem da smo ispunili ono što se očekivalo, naravno sada u idućoj fazi treba raditi na jačanju standarda hrvatskih građana, moramo unaprijediti naš zdravstveni sustav, pravosudni sustav i naravno rješavati ono što je u stvari najveće i najteže pitanje, a to je demografija. Pred nama su dakle novi izazovi, ali ponosni na ono što smo ostvarili hrabro idemo dalje", poručio je Jandroković. 

Dan državnosti Hrvatske čestitao je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini Dragan Čović. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close