Zagovara Istanbulsku konvenciju

Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europe

Hrvatska će 18. svibnja u Danskoj preuzeti šestomjesečno predsjedanje najstarijom europskom organizacijom.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2018. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska će kao predsjedavajuća zemlja Vijećem Europe zagovarati Istanbulsku konvenciju i u fokus staviti ono što je njezina osnovna svrha - zaštita žena od nasilja, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatska šefica diplomacije.

Hrvatska će 18. svibnja u Danskoj preuzeti šestomjesečno predsjedanje najstarijom europskom organizacijom.

"Već i u Danskoj prilikom preuzimanja predsjedanja mi ćemo istaknuti naše iskustvo koje smo imali u ratifikaciji Istanbulske konvencije, probleme s kojima smo se suočavali odnosno pitanja koja su, po nama nepotrebno, bila nametnuta, a ne tiču se osnovne svrhe i samog cilja konvencije", rekla je Marija Pejčinović Burić na konferenciji za novinare uoči preuzimanja predsjedanja Vijećem Europe u danskom Helsingoru, "Hamletovom gradu".

Vijeće Europe danas broji 47 članica, odnosno sve europske zemlje osim Bjelorusije. Zadnjih šest mjeseci na čelu joj je bila Danska.

Hrvatska ministrica Pejčinović Burić će od 18. svibnja obnašati funkciju predsjedavajuće Odbora ministara VE te u tom svojstvu predstavljati cijelu organizaciju.

S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratificirale konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, "mi ćemo tijekom našeg predsjedanja raditi na tome da se pojasni hrvatski stav i stav VE" oko Istanbulske konvencije, prenosi Hina.

Naglasila je kako u prvi plan treba vratiti "bit konvencije, njezinu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji".

 

Kopirati
Drag cursor here to close