Dobro jutro Britanijo

Hrvatska predsjednica za 'meki' brexit

Grabar-Kitarović je za ITV-ovu emisiju "Dobro jutro Britanijo" uživo iz Zagreba govorila o brexitu i odnosima između Zagreba i Londona.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2018. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak da želi da Ujedinjeno Kraljevstvo i EU zadrže što je moguće bolje odnose nakon razdruživanja. 

Grabar-Kitarović je za ITV-ovu emisiju "Dobro jutro Britanijo" uživo iz Zagreba govorila o brexitu i odnosima između Zagreba i Londona. 

Hrvatska predsjednica je kazala da podržava tzv. 'meki' brexit. 

Na tvrdnju britanske novinarke da hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predstavlja Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća i u pregovorima o brexitu, smatra da bi konačni dogovor trebao "odgovarati interesima Irske”, Grabar-Kitarović je odgovorila: "Ja sam također za meki brexit -željela bih da ostanemo u što je moguće boljim odnosima". 

"Mislim da bi meka granica između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske puno pomogla da ostave iza sebe neka neriješena pitanja iz prošlosti (...)". kazala je. 

Grabar-Kitarović je kazala da je žalosna zbog britanske odluke da napusti EU te je izrazila nadu da će se jednoga dana vratiti u Uniju, prenosi Hina.  

"Ali mi poštujemo vašu odluku. Nijedan razlaz u životu nije lak, kako znamo iz privatnih veza, pa neće biti niti ovaj", kazala je, dodajući kako se nada da brexit neće biti definitivan kraj. 

"Gledajući u budućnost na neki se način potajno se nadamo da ćete se vratiti", kazala je. 

Predsjednica RH je također naglasila kako Hrvatska želi imati jako dobre odnose s Britanijom nakon brexita. 

Podsjetila je da je o tome razgovarala s britanskom premijerkom Theresom May tijekom svojeg posjeta Londonu 2016., kao i s britanskom kraljicom Elizabetom II. 

Kopirati
Drag cursor here to close