Zakonsko pravo

Hrvatska predsjednica pomilovat će muškarca koji je uzgajao marihuanu za liječenje

Hrvatska predsjednica pomilovat ću Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2019. u 19:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske reagirali su u petak na slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze, a hrvatska predsjednica kasnije je na twitteru napisala i da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem. 

"Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja. Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice. 

Hina podsjeća da je drugostupanjski sud potvrdio osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti. 

Predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda. 

Luksetićev branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj u izjavi za Hinu je kazao da ne može potvrditi da je donijeta takva drugostupanjska presuda jer još nije dobio službenu potvrdu, ali da je informaciju o presudi dobio od više ljudi. 

Ustvrdio je da je ovo primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva: "Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti".

Kopirati
Drag cursor here to close