3,859.481 birača

Hrvatska: Parlamentarni izbori u epidemiji koronavirusa

Parlamentarni izbori na kojima će 3,86 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izabrati 151 zastupnika za 10. saziv Hrvatskog sabora održat će se u Hrvatskoj 5. srpnja.
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2020. u 08:50 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni izbori na kojima će 3,86 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izabrati 151 zastupnika za 10. saziv Hrvatskog sabora održat će se u Hrvatskoj 5. srpnja.

Zbog koronavirusa na biralištima će se provoditi epidemiološke mjere, a glasat će se na gotovo 7.000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i u inozemstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: Anadolija / Glasanje za za 10. saziv Hrvatskog sabora u Mostaru

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kandidacijske liste za izbor 151 zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2.669 kandidata od kojih 41 posto čine žene. Na dan izbora bit će otvoreno 6.999 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju 3 zastupnika u posebnoj (XI.) izbornoj jedinici.

Ministarstvo uprave registriralo je 3,674.695 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima, dok je 184.786 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, što je ukupno 3,859.481 birača. U inozemstvu će se glasati dva dana, 4. i 5. srpnja.

Službena izborna kampanja trajala je do 3. srpnja u ponoć, kada je nastupila predizborna šutnja. 

Birački odbori na parlamentarnim izborima broje po 10 članova, a ukupno će biti angažirano 70.000 članova biračkih odbora koji će 5. srpnja provoditi izbore za Hrvatski sabor.

HDZ i Restart koalicija vodeći prema anketama

Prema anketama, najviše birača podržat će Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) koja na izborima nastupa samostalno ili Restart koaliciju koju sačinjavaju: Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Građansko-liberalni savez (GLAS), Istarska demokratska stranka (IDS), Primorsko-goranski savez (PGS) i Stranka narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA).

Među utjecajnije stranke i koalicije, prema većini anketa, spadaju i Domovinski pokret na čelu s Miroslavom Škorom, Most nezavisnih lista kojem je na čelu Božo Petrov, Zeleno-lijeva koalicija Možemo!, koalicija koju čine Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus te koalicija sedam stranaka okupljenih oko stranke Živi zid pod nazivom Dosta pljačke.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina, srpska nacionalna manjina ima šest kandidata za tri zastupnička mjesta, mađarska manjina jednog kandidata za jedno mjesto, talijanska jednog kandidata za jedno mjesto. Češka i slovačka manjina imaju dva kandidata za jedno zastupničko mjesto. Skupina od pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenska) imaju sedam kandidata za jedno mjesto, a skupina od 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska) imaju četiri kandidata za jedno mjesto.

Foto: Anadolija / Glasanje za za 10. saziv Hrvatskog sabora u Mostaru

Biračko pravo i zaštita javnog zdravlja

S obzirom na pandemiju koronavirusa, na izborima se provode posebne epidemiološke mjere, tako da bez vlastite kemijske olovke i maske koja prekriva usta i nos birači neće moći glasati.

 "Nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava. Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav Državnog izbornog povjerenstva i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske“, priopćilo je Državno izborno povjerenstvo.

Glasanje će se provoditi u 83 doma za starije i nemoćne na području Hrvatske, gdje će uz masku, rukavice i nazuvke na cipelama za članove odbora i promatrače biti potrebno dezinficiranje često korištenih površina. Glasanje će se održavati u predvorjima domova za starije i nemoćne, a nepokretnim osobama članovi odbora će, uz zdravstvenog djelatnika, dolaziti u sobu.

Osobe koje su u samoizolaciji mogu se prijaviti nadležnom izbornom povjerenstvu ili biračkom odboru sve do nedjelje, do samog dana izbora, i zatražiti da im se, uslijed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasanje na adresi prebivališta. Birači koji će na dan izbora biti u samoizolaciji, glasaju ispred ulaza stana ili kuće u kojima imaju prebivalište i pritom obavezno nose masku za nos i usta.

Zbog proglašenog stanja epidemije, analitičari očekuju rekordno nisku izlaznost birača.

Izlaznost do 11.30 sati DIP će objaviti u 12 sati, a izlaznost do 16.30 u 17 sati, dok će privremene rezultate parlamentarnih izbora 5. srpnja krenuti objavljivati od 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close