Odbor Vijeća Europe

Hrvatska optužena za teška zlostavljanja migranata

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da je izvješće CPT-a objavljeno bez njihova pristanka te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH čime je CPT "evidentno prekoračio svoje ovlasti".
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski odbor za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe, u izvješću objavljenom u četvrtak prozvao je Hrvatsku zbog teškog zlostavljanja migranata od strane policije te poteškoća i opstrukcija u suradnji vezano uz postupanje prema migrantima, prenosi Hina. 

CPT je objavio izvješće o svom ad hoc posjetu Hrvatskoj između 10. i 14. kolovoza 2020. godine, a posebice uz područje na granici s Bosnom i Hercegovinom kako bi ispitao postupanje policije Hrvatske i pravna jamstva koja su na raspolaganju migrantima lišenima slobode.

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da je izvješće CPT-a objavljeno bez njihova pristanka te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH čime je CPT "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Detaljno ispitivanje

Kako se navodi u izvješću, izaslanstvo CPT-a je također detaljno ispitalo procedure u postupanju prema migrantima u kontekstu njihovog protjerivanja iz RH, kao i učinkovitost nadzora i mehanizama utvrđivanja odgovornosti u slučajevima navodne zlouporabe policijskih ovlaštenja tijekom takvih operacija. Također je obavljen i posjet Prihvatnom centru za strance Ježevo.

U izvješću piše da je Odbor u razgovorima s migrantima "dobio brojne vjerodostojne i suglasne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika, posebice pripadnika interventne policije".

"Navodno zlostavljanje se sastojalo od udaraca dlanom (šamara), udaraca nogom, udaraca pendrekom i drugim tvrdim predmetima (npr. kundakom/cijevima vatrenog oružja, drvenim štapovima ili granama drveta) u različite dijelove tijela", stoji u izvješću.

Također se navodi da je navodno zlostavljanje, prema svjedočenjima, naneseno ili u trenutku "zatečenja" migranata i de facto lišavanja slobode unutar hrvatskog teritorija (u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice) i/ili u trenutku njihovog odvraćanja preko granice s BiH.

Izjave migranata 

U izvješću piše i da su intervjuirane osobe pokazale nedavne ozljede na svojim tijelima za koje su forenzički liječnici članovi delegacije ocijenili da su sukladne njihovim navodima o zlostavljanju od strane hrvatskih policijskih službenika.

Prema CPT-u, "pravi se poveznica s karakterističnim hematomima u obliku 'tramvajskih tračnica' na stražnjem dijelu tijela", što je, ocjenjuje Odbor, "vrlo sukladno navodima o udarcima pendrekom ili štapom".

Izvješće također dokumentira nekoliko izjava migranata podvgnutih drugim oblicima ozbiljnog zlostavljanja, poput prisiljavanja migranata da hodaju bosi kroz šumu do granice i bacanje migranata sa još uvijek vezanim rukama u rijeku Koranu koja razdvaja Hrvatsku od BiH.

"Neki migranti su također iznijeli navode da su odvraćani u BiH samo u donjem rublju i, u nekim slučajevima, čak i goli. Jedan broj osoba također je naveo da su nakon hapšenja i dok su ležali licem prema tlu neki hrvatski policijski službenici ispaljivali hice iz oružja u tlo blizu njih", dodaje se u izvješću.

CPT stoga "poziva organe vlasti Republike Hrvatske da poduzmu odlučne aktivnosti kako bi se zaustavilo zlostavljanje migranata od strane policijskih službenika, te kako bi se osiguralo da slučajevi navodnog zlostavljanja budu istraženi na učinkovit način".

Poteškoće u suradnji 

Pritom ističe da se, po prvi put otkako je CPT započeo posjete RH 1998. godine, Odbor suočio s poteškoćama u suradnji.

"CPT-u su pružene nepotpune informacije o mjestima za lišavanje slobode migranata te se je suočio s opstrukcijama od strane policijskih službenika u pristup dokumentaciji koja je neophodna kako bi delegacija provela mandat Odbora", piše u izvješću.

Priznajući značajne izazove s kojima se suočavaju hrvatski organi vlasti u postupanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom.

"Usprkos tim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obveze zaštite ljudskih prava i postupati s migrantima koji ulaze u zemlju kroz granicu na human i dostojanstven način", ističe se u izvješću.

CPT također tvrdi da nisu uspostavljeni učinkoviti mehanizmi utvrđivanja odgovornosti kako bi se identificirali počinitelji navodnog zlostavljanja.

U pogledu uspostavljanja "neovisnog mehanizma nadzora granice" od strane hrvatskih organa vlasti, CPT postavlja svoje minimalne kriterije kako bi takav mehanizam bio učinkovit i neovisan.

CPT u zaključku poručuje da želi nastaviti konstruktivan dijalog i čvrstu suradnju s hrvatskim organima vlasti, utemeljenu na jasnom prihvaćanju, uključujući i najviše političke razine, težine prakse zlostavljanja migranata od strane hrvatskih policijskih službenika i posvećenosti zadaći prestanka s takvim oblicima zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close