Potvrdio ministar Krstičević

Hrvatski ministar moli Boga kad piloti sjednu u avione

Hrvatska će do 30. studenog odlučiti koje će borbene zrakoplove nabaviti
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2017. u 13:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević govoreći povodom prve godišnjice mandata na čelu Ministarstva obrane izjavio je kako će do 30. studenog javnosti biti predočena odluka o nabavci novih višenamjenskih borbenih zrakoplova na osnovi najbolje pristigle ponude, javlja agencija Anadolija

Govoreći o modernizaciji MIG-ova, koja je napravljena 2003. i 2013. godine, i njihovoj spremnosti za obavljanje zadaća, ministar je rekao: ''Vjerujte mi da molim dragog Boga svaki dan kad ti naši dečki, piloti, ulaze u zrakoplov da se nešto ne dogodi.''

Dodao je kako je upravo zbog toga uz suglasnost državnog vrha napravljen iskorak te kako će nakon završetka evaluacije, do 30. studenog, javnosti biti predočena odluka o nabavci novih višenamjenskih borbenih zrakoplova na osnovi najbolje pristigle ponude.

Krstičević je kazao kako će to, uz trošak, biti prilika i za otvaranje novih radnih mjesta i za brojne hrvatske firme koje žele sudjelovati u proizvodnji na tom polju.

Na pitanje novinara koliko je zrakoplova tipa MIG trenutno ispravno i u funkciji, ministar Krstičević je rekao kako su to podaci koji su zaštićena vojna tajna.

Povodom prve godišnjice obnašanja mandata, Krstičević je iznio ostvarena postignuća te iznio planove o budućnosti.

Kazao je kako je tijekom proteklih šest godina resor obrane izgubio najveći udio iz proračuna te kako se taj gubitak izravno odrazio na stanje Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Ustvrdio je kako je u 2017. došlo do zaustavljanja negativnog trenda, a slično je najavio i za 2018. godinu, kada se očekuje da će iz proračuna za ovaj resor biti izdvojeno 4,8 milijardi kuna (650 milijuna eura), oko pola milijarde kuna više nego za ovu godinu.

Kao važan uspjeh istaknuo je donošenje Nacionalne strategije o sigurnosti u srpnju ove godine koji definira četiri nacionalna interesa. To su: sigurnost, dobrobit i prosperitet svakog čovjeka, položaj i međunarodni ugled Republike Hrvatske te hrvatski ljudi u BiH, odnosno hrvatske nacionalne manjine i iseljeništvo.

Kazao je kako je danas u Saboru glasanje o Zakonu o domovinskoj sigurnosti koji bi pružio odgovor na aktualne sigurnosne rizike.

Na pitanje novinara o operativnosti snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), ministar je kazao kako HRZ ima dovoljno resursa te da svakodnevno obavlja sve zadaće i aktivnosti.

Dodao je kako je u tijeku postupak za pripremu remonta ruskih helikoptera Mi-171 koje su OSRH dobile od Rusije 2007. kao kompenzaciju duga.

Ministar je poručio kako je oprema važna za OSRH, no kako ona nije ključ, nego čovjek, vojnik, na kojega je, kazao je, u njegovom mandatu stavljen poseban naglasak.

Kopirati
Drag cursor here to close