Bliži se ljeto

Hrvatska od petka ublažuje epidemiološke mjere

Javna okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata iza ponoći, umjesto ranijeg ograničenja do 24 sata
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesene su nove upute kojima će dosadašnje epidemiološke mjere biti ublažene, tako da će se produljiti rad kafića, povećat će se ograničenje broja ljudi na većim okupljanjima te djelomično isključiti COVID potvrde, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku sjednice Vlade RH, hrvatski premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako se povećao broj stanovnika koji je stekao imunitet na COVID-19, što zbog cijepljenja, što zbog prirodnog prokuženja.

"Ova situacija nam omogućava daljnje ublažavanje epidemioloških mjera koje se odnose na različite oblike okupljanja", poručio je premijer.

Najavio je ukidanje mjere samoizolacije za djecu predškolske dobi te obveze samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u slučajevima direktnog kontakta.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović predstavio je na sjednici Vlade RH detaljne mjere koje će stupiti na snagu, a koje će zbog sve manjeg broja zaraženih i preminulih od koronavirusa te sve manjeg opterećenja na zdravstveni sustav stupiti od sutra na snagu u Republici Hrvatskoj.

Ograničenja sa 100 na 200 osoba

Stožer je odlučio kako se na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom prostoru ograničenje sa 100 povećava na 200 osoba, a ograničenje se ukida ako sve prisutne osobe imaju COVID potvrde, dok je ranije za ovaj slučaj ograničenje bila na najviše 200 ljudi.

Zatvoreni prostori dozvoljavaju 100, umjesto ranijih 50 osoba, ako svi imaju EU digitalne COVID potvrde ograničenja se također ukidaju.

Javna okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata iza ponoći, umjesto ranijeg ograničenja do 24 sata, isto pravilo vrijedi za ugostiteljske objekte, ukida se ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i kladionica.

Ukida se obveza posjedovanja EU COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja u zatvorenim prostora, uz obvezu korištenja medicinskih maski.

Obveza nošenja maski ukida se za sajmove na otvorenom, sportska natjecanja za gledatelje bez EU COVID potvrda uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto, a u zatvorenim prostorima bit će obavezno koristiti medicinske maske.

Uslužiti mogu sve goste

Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, ne samo one koji sjede za stolovima, ali samo ako imaju kontrolu ulaza i ako svi gosti imaju COVID potvrde.

Kino projekcije, izložbe vjerski obredi, sjednice predstavnički tijela mogu se održavati bez ograničenja broj prisutnih, ali uz nošenje maski i pridržavanje epidemioloških mjera.

Stožer je ukinuo ranije odluke vezane uz tržnice, dječja igrališta, pogrebe i vjenčanja te su vezane uz prethodne odluke koje se odnose na okupljanja.

Ukida se obvezno testiranje i potvrda o preboljenju ili cijepljenje za ustanove socijalne skrbi.

Odluke će stupiti na snagu sutra, u petak 18. ožujka.

Ublažavanje mjera ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno, zaključio je ministar Božinović.

Kopirati
Drag cursor here to close