Modernizacija obrane

Hrvatska nabavlja 89 američkih oklopnjaka za 145,3 milijuna dolara

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i pet za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u ‘Đuri Đakoviću’ u Slavonskom Brodu..
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Borbeno vozilo Bradley

Hrvatska je sa Sjedinjenim Američkim Državama postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina“, objavio je Plenković o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS, prenosi Hina.

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijun dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i pet za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u “Đuri Đakoviću” u Slavonskom Brodu.

Oprema uključuje automatski top kalibra 25 milimetara, automatski mitraljez kalibra 7,62 milimetra i protivoklopne rakete.

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kojem se razgovara još od 2017. godine, ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguran posao za “Đuru Đakovića”, koji bi mogao postati servisni centar “šireg spektra“.

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. godine formira centralnu pješadijsku postrojbu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je premijer Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close