65-110 kilometara na sat

Hrvatska na udaru nevremena, oluja stiže i u BiH

Za područje Velebitskog kanala na snazi je narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2022. u 09:39 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za područje Velebitskog kanala na snazi je narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovom području očekuje se mjestimice jaka i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 kilometara na sat).

''Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetovali su iz DHMZ-a.

Žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena na snazi je za područja osječke, zagrebačke, karlovačke, kninske, splitske i dubrovačke regije, a u riječkoj regiji na snazi je i zbog jačih udara vjetra.

Upozorenje zbog vjetra na snazi je i za područja zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije.

U unutrašnjosti pretežno oblačno i osjetno svježije, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Na Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom i pljuskovima koji ponegdje mogu biti izraženiji.

Na kopnu će puhati povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura, a na južnom dijelu jugozapadnjak i jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu između 25 i 30 stepeni.

Kopirati
Drag cursor here to close