Berošova računica

Hrvatska na testiranje, liječenje i bolovanje Covid pacijenata potrošila pola Pelješkog mosta

Beroš je upozorio da će se, ako se nastavi epidemija necijepljenih, nastaviti trend mutacija koronavirusa, porast broja oboljelih i hospitaliziranih.
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš iznio je na sjednici Vlade Hrvatske podatke koji govore o dominaciji delta soja koronavirusa u Hrvatskoj te o najvećem broju necijepljenih koji završavaju na hospitalizaciji i na respiratorima, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednja 24 sata, na 556. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, udio zaraženih u ukupnom broju testiranih je 7,99 posto, naveo je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Danas je najveći porast broja novozaraženih zabilježen u Gradu Zagrebu. Od 23. do 30. kolovoza otkriveno je 4.140 pozitivnih covid osoba, od čega njih 86,16 posto nije bilo cijepljeno.

Na bolničkom liječenju trenutno je 440 osoba, a 53 osobe su na respiratoru. Od ukupno 117 osoba koje su proteklih 10 tjedana bile na respiratoru, njih 110, tj. više od 94 posto nije bilo cijepljeno.

"U četvrtom valu se, u odnosu na treći, bilježi niža prosječna dob hospitaliziranih. Uočava se dvostruko, čak i trostruko veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih. Srednja dob hospitaliziranih tijekom trećeg vala bila je 65 godina, a tijekom dosadašnjeg četvrtog vala je 62 godine”, istaknuo je ministar Beroš.

U zdravstvenom sektoru je zaključno s 30. kolovoza cijepljeno 83,17 posto liječnika, te 60,84 posto medicinskih sestara i tehničara. U populaciji starijoj od 65 godina cijepljeno je 69,05 posto osoba jednom te 65,08 osoba s dvije doze cjepiva. Udio cijepljenog stanovništva pada u dobi od 75 godina na više.

"Rezultati sekvenciranja ECDC-a pristigli 26. kolovoza za 376 uzoraka pokazuju da je 99,4 posto sa dokazanom delta varijantom. U Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana bilježimo brojeve koje nismo vidjeli od svibnja. Potentniji, zamjetno zarazniji delta soj već dokazuje svoju jačinu. Brojke hospitaliziranih danas su dvostruko veće od onih s početka rujna prošle godine, dok je broj osoba na respiratoru danas tri puta veći. Među hospitaliziranima uvjerljivo prevladavaju necijepljeni, što znači da je velika većina cijepljenjem mogla prevenirati odlazak u bolnicu”, upozorio je Beroš.

"Covid je udar na zdravlje pojedinca i financijsku stabilnost zdravstvenog sustava, ali i na krvnu sliku državnog proračuna. Jedan dan liječenja Covid pacijenta u prosjeku košta više od 11.000 kuna (1.460 eura). Covid pacijent u bolnici prosječno boravi 20 dana. Samo testiranje, liječenje i bolovanje bez ostalih troškova državu do sada koštaju 2,75 milijardi kuna (366 milijuna eura), što je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta”, kazao je ministar.

Beroš je upozorio da će se, ako se nastavi epidemija necijepljenih, nastaviti trend mutacija koronavirusa, porast broja oboljelih i hospitaliziranih.

Posebno je upozorio na kritična tri naredna tjedna, kada će se velik broj učenika vratiti u školske klupe, a veći broj zaposlenih u radne kolektive.

Znanstvene činjenice moraju prevladati strah i predrasude o cijepljenju, odluka o zdravlju ne donosi se na dojmu i neprovjerenim informacijama, kada je cijepljenje u pitanju jedini autoritet su epidemiolozi i liječnici, a njih je više od 83 posto cijepljenih što govori samo za sebe, zaključio je ministar Beroš.

 

Kopirati
Drag cursor here to close