Ivan Anušić

Hrvatska izabrala novog ministra obrane

Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2023. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor potvrdio je Ivana Anušića za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade nakon čega je položio prisegu da će dužnost obnašati savjesno i časno uz poštivanje zakona i Ustava, prenosi Hina.

Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Protiv je glasovao 55 zastupnika, suzdržanih nije bilo.

Na novoj dužnosti naslijedio je Marija Banožića koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade, čovjek je velikog političkog iskustva, bio je načelnik općine Antunovac i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Anušić je rođen 13. listopada 1973. godine u Osijeku, živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Politikom se bavi od 1993. godine, kada se pridružio redovima HSP-a, no kasnije postaje članom HDZ-a.

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je u srijedu potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez.

 

Kopirati
Drag cursor here to close