Koronavirus

Hrvatska: Devet novih slučajeva, umrle još četiri osobe

U skladu je to s epidemiološkim očekivanjima da bi se nakon ljetne stanke mogao pojaviti drugi val zaraze.
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2020. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2039, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Bolovali od teških bolesti

Od koronavirusne infekcije umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe - 1923. i 1931. godište.

Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 32.817 osoba, među kojima njih 1195 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,23 posto.

Hospitalizirano je njih 303, 11 manje od jučer, a oporavljenih 517, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 649 osoba, 54 više nego jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izliječenih osoba. Srednja životna dob je 51,24 godine, ženskih ima 53,8 posto, a muških 46,2 posto.

Vezano uz mogućnost objave inspekcijskih nalaze slučaja zaraze u splitskom Domu za starije, Beroš je odgovorio da je Nacionalni stožer pokazao da je potpuno transparentan, otvoren i da ništa ne krije. "Sve je na stolu", rekao je.

Ne krše se propisane mjere

Voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako danas, prvi dan popuštanja dijela mjera protuepidemijske zaštite stanovništva, inspekcije civilne zaštite obilaze otvorene objekte. Većinom se ne krše propisane mjere, a eventualni nedostaci se odmah rješavaju.

Ponovno je odbacio novinarska pitanja o politizaciji stožera rekavši kako stožer sada  ima delikatnu ulogu u praćenju broja oboljelih s obzirom na popuštanje epidemiloških mjera te da će iz dana u dan nastaviti pratiti situacija kako se ne bismo vratili na restriktivne mjere.

"Politizacija može doći samo kroz pitanja, sigurno nju potiče netko kome ona odgovara nakon uspješna dva mjeseca rada stožera. Ovo nije mjesto s kojega se šalju političke poruke", poručio je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak  ponovio je da razvoj epidemiološke situacije idućih mjeseci nije moguće predvidjeti te savjetovao da se dugoročno ne planira održavanje festivala.

Nakon ljeta drugi val

U skladu je to s epidemiološkim očekivanjima da bi se nakon ljetne stanke mogao pojaviti drugi val zaraze. 

Do daljnjeg će biti zatvoren sajam rabljenih automobila na Jakuševcu i sajam rabljene robe na Hreliću, a njihovo otvaranje Capak predviđa tek pri kraju popuštanja protuepidemijskih mjera koje su sada ušle tek u prvu fazu.

Najavio je da će uskoro doći na red i otvaranje centara za rekreaciju, u skladu s postupnim i faznim popuštanjem mjera.

Upitan za dolazak stranih turista s tzv. Covid putovnicama, Capak je ponovio kako ne postoje dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti koronavirus. 

Liječenje plazmom

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić potvrdila je da se u Hrvatskoj razmišlja o liječenju krvnom plazmom ozdravljenih osoba, koja sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa.

Istaknula je da uspješnost te metode još uvijek nije znanstveno potvrđena na relevantnom broju pacijenata, no Hrvatska može proizvesti određene količine te plazme koju bi ozdravljeni bolesnici davali dobrovoljno.

"Ići će se u tom smjeru, ali se time ne može masovno liječiti", istaknula je Markotić.

Kopirati
Drag cursor here to close