Idu dalje

Hrvatska će tražiti ponude za borbene avione

U Vladi Hrvatske su potvrdili da su odabrani ponuđači, ali još nije poslat službeni zahtjev u kojem se traži popis koji se "borbeni lovci" i po kojoj cijeni prodaju.
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2020. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska vlada će ove godine odlučivati o nabavki borbenih aviona, a Komisija će tražiti ponude od najmanje šest država, među kojima je i Izrael sa avionima F16.

U Vladi Hrvatske su potvrdili da su odabrani ponuđači, ali još nije poslat službeni zahtjev u kojem se traži popis koji se "borbeni lovci" i po kojoj cijeni prodaju.

Nije jasno zašto se čeka, budući da se Komisija osnovana za nabavku aviona sastala prije tri tjedna, prenosi hrvatski Dnevnik.

"Zašto je to sve zapelo, ja na to nemam odgovor. Nemam informaciju zbog čega sve to sada stoji", kaže Igor Dragovan, član Međuresorne Komisije za nabavku vojnih aviona koji je bio na sastanku čije detalje nije otkrio.

Kako se navodi, godinu dana prošlo je od "fijaska najskupljeg vojnog projekta" čiju su prodaju Amerikanci stopirali, a za koji hrvatski kupci nisu htjeli da preuzmu odgovornost.

Sada će se trgovati s SAD-om i Švedskom, koji nude novi F16, odnosno Gripen. Zahtjevi za polovni avion slaće se Izraelu, koji ovaj put surađuje s američkim proizvođačem, Grčkoj i Norveškoj. Pisat će se i Talijanima za Eurofighter.

Nema potvrde, ali jedna od dvije francuske ponude, navodno, još nije potpuno odbačena.

Inače, prethodna ponuda Izraelaca je propala jer američki proizvođač nije pristao na prodaju aviona F-16 Hrvatskoj s modifikacijama koje su napravili Izraelci. Nakon što dobiju hrvatski dokument, odabrane države imaju rok od pet mjeseci da sastave i pošalju svoje ponude,a potom će se tri mjeseca sve razmatrati i ocjenjivati.

Kopirati
Drag cursor here to close