Dobna granica

Hrvatska će 'postarati' vojsku

Izmjena Zakona je predložena po hitnom postupku da vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2023. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Hrvatske uputilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se za vojnike i mornare starosna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina.

Jutarnji list navodi kako se u promjene Zakona ide zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo da odu u punu mirovinu, stoji u obrazloženju ovog prijedloga.

Benificirani staž

Bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž, na primjer, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 mjeseci provedenih na dužnosti stječu 15 mjeseci mirovinskog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 mjeseci mirovinskog staža, nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu, piše list.

Izmjena Zakona je predložena po hitnom postupku da vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.

Podizanje starosne granice za prestanak vojne službe s 45 na 50 godina očito će biti upamćen kao jedan od prvih poteza u mandatu Ivana Anušića, koji je na dužnost ministra obrane stupio prije manje od mjesec dana.

Slab interes

Odluka da vojnici pet godina duže ostaju u službi neće pomoći samo njihovom lakšem ostvarivanju prava na odlazak u mirovinu, već će pomoći i Oružanim snagama koje se suočavaju sa sve slabijim interesom za ulazak u vojnu službu.

"Trend je takav da opada interes i za dobrovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, u skladu sa svim onim okolnostima koje nisu specifične samo za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se jača kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku. Materijalna prava su ključna kad se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika", rekao je  Anušić samo sedam dana nakon stupanja na novu dužnost, podsjeća zagrebački dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close