Izbori

Hrvatska bira novu lokalnu vlast

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2021. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane, piše Hina.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Birači odlučuju o sastavu 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. 

Novost je da će se ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. Tako ćemo u skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira: najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzirat će više od 10.500 promatrača.

Kopirati
Drag cursor here to close