Neredi diljem zemlje

Hoće li Macron proglasiti izvanredno stanje?

Sastanak će se odvijati u trenucima kad desni i krajnje desni političari zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja.
Vijesti / Svijet | 30. 06. 2023. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvat će svoj kabinet na drugi krizni sastanak u dva dana nakon golemih nereda koji su izbili diljem zemlje.

Sastanak će se odvijati u trenucima kad desni i krajnje desni političari zahtijevaju proglašenje izvanrednog stanja, prenosi Index.hr

Izvanredno stanje daje posebne ovlasti vlastima kada se smatra da su institucije zemlje "pod prijetnjom". To omogućuje vladi da uvede policijski sat, zabrani okupljanja i javne događaje.

Razmjeri uništenja koje je vidljivo ovog jutra diljem Francuske vjerojatno će pojačati pozive za proglašenje izvanrednog stanja. Potpredsjednik Senata Roger Karoutchi već je tvitao da bi neproglašavanje izvanrednog stanja bila "greška".

No, francuska vlada mogla bi biti oprezna prema koraku za koji nema puno presedana. Izvanredno stanje proglasio je predsjednik Jacques Chirac tijekom nereda u predgrađima 2005. godine. Tada je ta mjera bila proglašena prvi put u 50 godina.

Deset godina poslije francuska vlada proglasila je izvanredno stanje nakon terorističkih napada u Parizu 2015. godine. Mjera je trajala dvije godine. Jučer je više vladinih ministara izjavilo da se izvanredno stanje ne razmatra.

Hoće li to i dalje biti njihov stav dok se nasilni prosvjedi intenziviraju, ostaje za vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close