Suđenje se nastavlja

Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića da ga oslobode za zločine u BiH i RH

Simatović /68/ je optužen, zajedno sa bivšim načelnikom DB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Hagu odbacio je zahtjev bivšeg operativca Državne sigurnosti (DB) Srbije Franka Simatovića da, na polovici suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i BiH za razdoblje od 1991. do 1995. godine.

Priopćivši odluku, predsjedavajući suda Burton Hall rekao je da je haško tužiteljstvo tijekom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim točkama optužnice za nastavak suđenja.

Sudac Hall je najavio da će dokazni postupak obrane početi 18. lipnja, prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da je raspravno vijeće ocijenilo da je tužiteljstvo izvelo dovoljno dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata radi trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, a da je Simatović, zajedno sa drugim sudionicima, dao "značajan doprinos" sprovođenju tog zločinačkog poduhvata, javlja Klix.ba.

Vijeće je odbacilo tvrdnju Simatovićeve obrane da tužitelji nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj točki optužnice i ocijenilo da je u prvom dijelu suđenja tužiteljstvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak o osnovanosti optužbi protiv Simatovića.

"To, međutim, ne znači da je u ovoj fazi postupka vijeće taj zaključak i donijelo ili da će ga donijeti, nakon što sasluša dokaze obrane", napomenuo je Hall, navodeći da dokazi govore o Simatovićevoj ključnoj ulozi u organiziranju, financiranju, obuci, naoružavanju i kontroli specijalnih srpskih postrojbi u Hrvatskoj i BiH.

Pozivajući se na dokaze optužbe, on je rekao da je Simatović lično sudjelovao  u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji "Pauk" u BiH, piše Klix.ba.

Poslije prvog suđenja, prvostupanjsko vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. svibnja 2013. godine Jovicu Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelacijsko vijeće Haškog tribunala usvojilo je 15. prosinca 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužiteljstvo, poništilo oslobađajuću presudu, a ponovljeni proces je počeo 13. lipnja 2017. godine.

Simatović /68/ je optužen, zajedno sa bivšim načelnikom DB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtjev za oslobađanje na polovici procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji, a očekuje se da će se u Haag vratiti za početak dokaznog postupka obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close