Nema cile-mile

Bruneji su uveli brutalnu formu šerijatskog zakona; smrtna kazna za preljub

Nakon godina odgađanja, Bruneji su uveli brutalnu formu šerijatskog zakona, sa smrtnom kaznom za preljub i homoseksualni odnos, s odsijecanjem ruke za krađu
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godina odgađanja, Bruneji su uveli brutalnu formu šerijatskog zakona, sa smrtnom kaznom za preljub i homoseksualni odnos, s odsijecanjem ruke za krađu, piše Jutarnji list.

Vijest o drastičnim kaznama u naftom bogatoj državici sa 400.000 stanovnika na tropskom otoku Borneu šokirala je svijet, zvijezde poput Georgea Clooneyja i Eltona Johna pozivaju na bojkot hotela u vlasništvu sultanata.

Bruneji su prva zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja na nacionalnoj razini uvodi šerijat odlukom sultana Hasana Bolkiaha.

Izvor fotografije: Twitter / Kraljevina Bruneji

Čovjek čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 20 milijardi dolara u mlađim danima je važio za raskalašenog zavodnika i rasipnika, koji troši milijune na ljepotice i skupe automobile, da bi u starosti svojim podanicima nametao okrutno stroge propise.

Po novome, u Brunejima je smrtna kazna propisana za silovanje i za razbojništvo, ali i za uvredu proroka Muhameda. Šerijatski zakon neće se odnositi samo na muslimane, nego na sve, a u toj maloj zemlji oko petinu stanovništva čine nemuslimani. Službena vjera je islam, i zabranjeno je propagiranje drugih vjera.

Bruneji su okruženi Malezijom, 66 posto stanovnika su Malajci, 10 posto su Kinezi. Žive dobro, Bruneji su četvrta zemlja po bogatstvu na svijetu, s besplatnim zdravstvom i školstvom, državno poticanom stanogradnjom i subvencioniranim cijenama nafte i struje.

Namjerava li 72-godišnji sultan, koji vlada skoro 50 godina državicom koja je 1984. proglasila nezavisnost od Velike Britanije, primijeniti drastične kazne na sebe i svog brata?

Sultan Hasan i princ Jefri u mladosti su uživali u raskalašenim zabavama, nedopustivim po tek uvedenom zakonu. Na Brunejima je, naravno, zabranjen i alkohol. Homoseksualni odnosi i dosad su bili zabranjeni, no odnos među muškarcima kažnjavao se zatvorskom kaznom od 10 godina. Sada bi to trebalo biti kažnjavano kamenovanjem do smrti. Lezbijski odnos bio bi kažnjavan s 40 udaraca bičem ili maksimalnih 10 godina zatvora. Hoće li zbilja sudovi izricati smrtne kazne, nije jasno, Bruneji nisu izvršili smrtnu kaznu već desetljećima.

Nakon burnih reakcija, veleposlanstvo Bruneja pri EU poslalo je pismo Europskom parlamentu u kojem apeliraju na toleranciju njihove odluke o uvođenju smrtne kazne. Cilj je zaštititi tradicionalne vrijednosti i obitelj, poručuju, a kazne će rijetko biti izricane jer je uvjet da su homoseksualnom seksu svjedočila najmanje dva muškarca visokih moralnih načela. Žene se ne računaju.

Zašto se sultan Hasan Bolkiah sad odlučio na mjeru zbog koje se našao na udaru kritika Zapada? Odluka o uvođenju šerijata znak je jačanja utjecaja konzervativnog islama u Jugoistočnoj Aziji, kažu analitičari, ali i pokušaj ostarjelog vladara da ispere imidž svoje obitelji.

Više o njegovom raskalašenom životu pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista

Kopirati
Drag cursor here to close