Iznjeli stavke

Hamas objavio detalje dogovora s Izraelom

"Uvjeti ovog sporazuma formulirani su s vizijom služenja našem narodu i jačanja njegove postojanosti u suočavanju s agresijom, uvijek imajući na umu žrtve, patnju i brige", istaknuli su iz Hamasa.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2023. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas je objavio priopćenje o sporazumu s Izraelom.

"Nakon višednevnih pregovora, objavljujemo, uz pomoć i vodstvo Svemogućeg Allaha, postizanje sporazuma o humanitarnom primirju (privremenom prekidu vatre) u trajanju od četiri dana. Ovaj rezultat je potvrda ustrajnih i hvalevrijednih napora Katara i Egipta", navodi se.

Uvjeti

U priopćenju su navedeni sljedeći uvjeti sporazuma:

  • Prekid vatre diljem Gaze;
  • Pojačani ulazak kamiona koji prevoze humanitarnu i medicinsku pomoć te gorivo u sve dijelove Pojasa Gaze;
  • Oslobađanje 50 talaca, izraelskih žena i djece ispod 19 godina, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima;
  • Nema izraelskog zračnog prometa na jugu Gaze četiri dana;
  • Izraelci nemaju zračni promet na sjeveru Gaze šest sati dnevno, od 10 do 16 sati;
  • Sloboda kretanja za civile, posebno uz cestu Salah al Din.

"Uvjeti ovog sporazuma formulirani su s vizijom služenja našem narodu i jačanja njegove postojanosti u suočavanju s agresijom, uvijek imajući na umu žrtve, patnju i brige", istaknuli su iz Hamasa.

Dogovor Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Gazi je važan korak u dobrom smjeru, ali još puno toga ostaje za učiniti, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a. 

Prekid patnje civila 

"Antonio Guterres je pozdravio dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katra i potporu Egipta i SAD-a", rekao je glasnogovornik.

"UN će pokrenuti sve svoje kapacitete kako bi pomogao provedbu dogovora u djelo i maksimalno iskoristio pozitivan utjecaj tog dogovora na humanitarnu situaciju u Gazi", dodao je glasnogovornik.

I šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus također je pozdravio dogovor, dodavši da to nije dovoljno da bi se prekinule patnje civila, prenosi Hina. 

Ghebreyesus traži puštanje svih talaca te da se u iščekivanju njihovog oslobađanja omogući zdravstvena briga za sve ostale u zatočeništvu. Također poziva i na prekid vatre kako bi se uistinu moglo pomoći stanovnicima Gaze, na dulje vrijeme i u potpunoj sigurnosti.

Podsjetimo, izraelska vlada podržala je dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski džihadisti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi i oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Hamas drži oko 240 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili oko 1200 ljudi, većinom civila. Pojas Gaze je, nakon što je Izrael proglasio ratno stanje, od tada pod stalnim izraelskim napadima. Prema Hamasu, u izraelskim je napadima poginulo 14.000 Palestinaca.

Kopirati
Drag cursor here to close