Sloboda kretanja

Guterres: Zatvaranje granica zbog covida nepravedno i neučinkovito

"Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim", naglasio je.
Vijesti / Svijet | 02. 12. 2021. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u srijedu da je zatvaranje granica zbog omikron varijante koronavirusa "duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito", nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

"S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoliraju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neučinkovite", rekao je novinarima, dodajući da smatra "skandaloznim" osuđivanje Afrike zbog toga što nije procijepljena.

Spominjući Južnoafričku Republiku koja je signalizirala 24. studenoga pojavu varijante omikron zbog čega su druge zemlje zatvorile granice za njezine građane, šef UN-a ocijenio je da zemlje ne bi smjele biti "kolektivno kažnjavane jer su identificirale i podijelile ključne znanstvene i epidemiološke informacije sa svijetom".

To je "nepravedno" i "nemoralno", ponovio je.

"Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim", naglasio je.

Afrika nema dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo, nema potrebnih financijskih resursa za oporavak ekonomije, trpi najteže posljedice klimatskih promjena iako tome nije doprinijela a nema potrebnih resursa za izgradnju otpornosti svojeg stanovništva, nabrojao je glavni tajnik UN-a.

Stojeći uz njega, predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat također je osudio stigmatizaciju te naglasio da je "manje od 6 posto stanovnika Afrike cijepljeno", zatraživši međunarodnu solidarnost.

"Pozivam vlade da radije razmisle o testovima za putnike, kao i o drugim prikladnim i doista učinkovitim mjerama", dodao je Guterres.

To je nazvao jedinim načinom da se smanji rizik prijenosa a omoguće putovanja.

Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron već je otkrivena na svim kontinentima ali Europa se čini najviše pogođena i počela je, kao i druge zemlje u svijetu, pooštravati mjere te uvoditi kontrole na granicama i zabranjivati dolazak putnicima s juga Afrike.

Kopirati
Drag cursor here to close