Sukob oko papira

Milanovićeva prijetnja urodila plodom

"To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta", kazao je Grlić Radman.
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2021. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava predsjednika države da Vlada nije reagirala na pokušaj nekih zemalja da se iz završne deklaracije NATO samita u dijelu o BiH izostavi spominjanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti triju naroda nema nikakvo uporište, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik RH Zoran Milanović je ranije danas rekao da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji samita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda te da Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost.

"To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta", kazao je Grlić Radman.

Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi

Podsjetio je da mu je, kada je inicirao neformalnu radnu skupinu, odgovornost bila pripremiti se što bolje za taj summit, uključili sastavnice vanjske politike - sigurnost, obranu i financije, te da je u toj skupini bio predstavnik Vlade i predstavnik Ureda predsjednika.

"Mi smo radili odgovarajuću dokumentaciju, mi smo se borili za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira i naglasio tako slavodobitno je dio naše stalne politike", rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova tvrdi da je, što se tiče BiH, prihvaćena Vladina formulacija u jednom od paragrafa iz čega proizlazi i Dayton, konstitutivnost, jednakopravnost i reformski procesi, prvenstveno izmjena izbornog zakona.

"Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj. izborni zakon u tom jednom paragrafu. Predsjednik Milanović ne govori istinu, mi imamo sve podatke, svu dokumentaciju", rekao je.

Kako je rekao, Vlada konstantno radi na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, ponovivši da Milanović ne govori istinu kada kaže da nismo reagirali.

Grlić Radman je također kazao da sigurno ima nekih država koje se protive spominjanju Daytona i ravnopravnosti triju naroda u BiH, ali čvrsto tvrdi da je Vlada učinila BiH vidljivijom na Europskom vijeću, gdje je premijer Plenković govorio o Daytonskom sporazumu, dok je Milanovića nazvao prepisivačem svih dosadašnjih naših napora od 2016. godine.

Dokument od 50-ak stranica

Na pitanje novinara hoće li, ukoliko iz završnog dokumenta izostane spomenuta formulacija o BiH, podržati predsjednika Milanovića ako uskrati potpis na taj dokument, kazao je:

"To nije samit posvećen BiH, to je dokument od 50-ak stranica, želimo s našim saveznicima usuglasiti taj tekst, pa nije taj samit odlučujući za položaj hrvatskog naroda u BiH", rekao je Grlić Radman.

U više je navrata napomenuo da je dogovoreno da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj. izborni zakon u paragrafu.

Također je podsjetio da je on svoj ministarski sastanak o BiH odradio te da je na ovaj samit mogao ići samo kao "fikus".

"Taj sastanak će trajati dva sata. Ja neću imati apsolutno nikakvu aktivnu ulogu, a ovdje ću u Hrvatskoj moći u to vrijeme raditi produktivnije. Pitajte Milanovića što će on zapravo raditi u Bruxellesu", kazao je ministar.

Rekao je da Milanović "neće imati nijednu bilateralu te neka ga novinari pitaju želi li se zalagati za promicanje hrvatske vanjske politike i promicanje hrvatskih strateških interesa".

"To je onda dobra prilika. Ali lamentiranje bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog znanja… Gospodin Milanović u ovih godinu i pol dana nije bio u BiH niti je primio ikog od hrvatskih predstavnika, ali je u svom predizbornom programu rekao da u Hrvatskoj mogu na parlamentarnim izborima glasati samo Hrvati koji žive u RH i anulirao time Hrvate iz BiH", kazao je Grlić Radman.

Ipak urodilo plodom

Ukopavanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u stav da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Briselu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ipak je urodila plodom, piše Večernji list.

Kako piše Večernji list u Bruxellesu, kompromis je pronađen jučer poslijepodne, nakon čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, netom prije polijetanja iz Zagreba malo prije 16 sati, i obojica su se složili da je sad sve izglađeno.

Nacrt NATO-ovog dokumenta, zvanog “communique” i napisanog na pedesetak stranica, spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom dijelu, među drugim zemljama, od Bjelorusije i Ukrajine do Kosova, na koje se NATO referira. Hrvatska je proteklih tjedana, tijekom usuglašavanja nacrta tog dokumenta koji će se usvojiti danas na summitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za euroatlantski put BiH, treba izrijekom spomenuti potreba reforme izbornog zakonodavstva, kao i Daytonski sporazum i referenca na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imali su na to primjedbe i opirale se toj hrvatskoj ideji.

Uglavnom, kako doznaje Večernji list, s objašnjenjem da je to predetaljno, a da takvi detalji ne spadaju u NATO-ove dokumente poput ovog. To se sve zbivalo od par tjedana pa do par dana prije današnjeg početka summita. No, voljom predsjednika Zorana Milanovića Hrvatska se “ukopala” i zaprijetila da neće dati suglasnost na završni dokument summita. U sjedištu NATO-a su shvatili da je predsjednik Milanović zaista spreman napraviti show tijekom samog okupljanja lidera, a “nama taj show ne treba”, zaključeno je u neformalnim razgovorima u NATO-u, prema onome kako je Večernjem prepričano iz dobro upućenih izvora.

Kompromis je, prema onome što su doznali, ovakav. Izrijekom se spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi se izrijekom ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close