Potpisano u Berlinu

Pao potpis - Građani u regiji će se kretati samo s osobnim iskaznicama

Lideri zemalja zapadnog Balkana potpisali sporazume
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2022. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri zemalja zapadnog Balkana potpisali su danas u Berlinu tri regionalna sporazuma koji će omogućiti slobodno kretanje s osobnim iskaznicama u regiji, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, javlja Anadolija.

Sporazume su potpisali premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je da su tri sporazuma potpisana u okviru zajedničkog regionalnog tržišta ključna za ekonomsku otpornost.

Zapadni Balkan mora biti stabilan

''Zapadni Balkan mora biti stabilan, ne bi trebao postojati ni najmanji otvor za spletkarenje u regiji. Trenutak je za premašivanje naslijeđa prošlosti'', napisao je Borell na Twitteru.

Današnji sporazum je potpisan nakon što su ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije, usuglasili 21. listopada tri sporazuma o mobilnosti koja je, u okviru Berlinskog procesa, koordiniralo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC).

 

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s osobnim iskaznicama i ukidanju postojećeg viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje neovisnost Kosova i jedina zemlja u regiji koja s Kosovom ima vizni režim. Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, nakon što BiH nije ukinula vize za građane Kosova. Te mjere stvorile su velike probleme građanima dviju zemalja i onemogućile slobodno kretanje.

Usuglašavanje

Usuglašavanju verzije dokumenta prethodile su skoro dvije godine intenzivnih pregovora, a kako je ranije najavljeno, ovim sporazumom ruši se posljednji preostali "vizni zid" u regiji.

Druga dva sporazuma - o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata će omogućiti priznavanje akademskih kvalifikacija, a samim tim i mogućnost da građani Zapadnog Balkana posao u svojoj struci potraže u nekoj od zemalja regije.

Sporazum će građanima omogućiti da priznavanje akademskih kvalifikacija rješavaju besplatno u roku od 40 dana.

Sporazumi će stupiti na snagu nakon što prođu proceduru ratifikacije u državnim parlamentima svih šest zemalja regije, što bi se trebalo dogoditi 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close