Hrvatska Predsjednica

Grabar Kitarović: Duboko žalim zbog zabrane mise u Bleiburgu

Kitarovićev je uvjerena da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli "javno misom odati počast blajburškim žrtvama", prenijeli su hrvatski mediji.
Vijesti / Svijet | 10. 03. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da se kao predsjednica Hrvatske ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke sekretara Biskupije u Klangenfurtu Engelberta Gugenbergera.

Kitarovićev je uvjerena da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli "javno misom odati počast blajburškim žrtvama", prenijeli su hrvatski mediji.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, jer smatra da se ova misa politički instrumentalizira.

"Misa na polju pored Bleiburga postala je dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", navodi se u pismu koje je potpisao tajnik Biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger.

Hrvatska biskupska konferencija ne slaže se s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dozvoli održavanje mise zadušnice kod Bleiburga i u potpunosti odbacuje razloge za njezino donošenje.

"Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih", smatraju u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Austrija je od prošle godine pooštrila odnos prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Europskom parlamentu.

Nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatske organizacije, uz podršku vlasti u Zagrebu, godinama organiziraju okupljanje u Bleiburgu, gdje odaju spomen mnogobrojnim ustašama i domobranima poginulim dok su bježali iz NDH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close