Rat u Ukrajini

Gotovo cijela Ukrajina u mraku nakon silovitog ruskog napada

"Današnji raketni napad doveo je do privremene de-energizacije svih nuklearki te većine termoelektrana i hidroelektrana''.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2022. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji silovit ruski raketni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ostavio je većinu elektrana bez struje, baš kao i ogromnu većinu Ukrajinaca, objavilo je večeras ukrajinsko Ministarstvo energetike na Facebooku.

"Današnji raketni napad doveo je do privremene de-energizacije svih nuklearki te većine termoelektrana i hidroelektrana. Oštećeni su i objekti za transfer energije. Zbog toga je golema većina potrošača električne energije u zemlji ostala bez struje. Nedostatak električne energije mogao bi utjecati i na dostupnost grijanja i vode", objavilo je ministarstvo.

Inženjeri rade na popravcima elektroenergetske infrastrukture, ali zbog razmjera uništenja, popravci će potrajati, objavilo je ministarstvo.

Kličko: Kijev čeka najgora zima od Drugog svjetskog rata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se glavni grad Ukrajine suočava s "najgorom zimom od Drugog svjetskog rata" nakon današnjih ruskih žestokih napada na energetsku infrastrukturu. Stanovnicima je poručio da budu spremni na "najgori scenarij" koji uključuje dugotrajna isključenja struje i niske temperature.

"Moramo se pripremiti za najgori scenarij. To tu govorim o dugotrajnim isključenjima struje i niskim temperaturama. U tom slučaju će dijelovi grada morati biti evakuirani. Ne želimo da dođe do toga", rekao je Kličko u intervjuu za Bild.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je da pokušava potjerati ljude iz grada naređivanjem vojski da raketira civilnu infrastrukturu: "Putin želi terorizirati ljude, želi da se smrznu bez svjetla. Ali to se neće dogoditi. Moj dojam je da će se ljudi razbjesniti i postati još odlučniji. Nećemo umrijeti ili pobjeći kao što bi Putin htio."

UN potvrdio: Sutra hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog ruskog udara

Vijeće sigurnosti UN-a pozitivno je odgovorilo na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Sutra će se tako zbog današnjih silovitih ruskih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu održati hitna sjednica Vijeća sigurnosti

Sjednica bi trebala započeti u 22 sata, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close