31.Listopad

Gornji dom usvojio prijedlog zakona kojim se blokira Brexit bez dogovora

Ta odluka Gornjeg doma je vrlo značajna jer obvezuje Johnsona da traži odgodu Brexita kako bi se izbjegao izlazak iz Europske unije bez sporazuma.
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2019. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona kojim se blokira Brexit bez dogovora 31. listopada čime je premijer Boris Johnson primoran da od Bruxellesa zatraži produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije do 1. siječnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ta odluka Gornjeg doma je vrlo značajna jer obvezuje Johnsona da traži odgodu Brexita kako bi se izbjegao izlazak iz Europske unije bez sporazuma.

Ipak, da bi prijedlog zakona, koji je prethodno u utorak usvojio i Donji dom, postao zakon treba ga u ponedjeljak odobriti i kraljica Elizabeta II.

Njegova svrha je odgoditi Brexit, predviđen 31. listopada, za tri mjeseca, ako premijer Johnson do 19. listoada ne postigne dogovor o razlazu s EU-om.

Ipak, Johnson i dalje vjeruje u prijevremene izbore kao rješenje političke krize u zemlji.

Britanski premijer se nada da će opozicija usvojiti njegov zahtjev za održavanjem prijevremenih izbora sredinom listopada, kako bi dobio većinu za izlazak iz EU-a 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega.

Johnson je već danas krenuo u kampanju i u Škotskoj se sastao s poljoprivrednicima i ribarima koji su podržali izlazak iz EU-a na referendumu u lipnju 2016. godine.

Vlada će ponovno u ponedjeljak navečer zastupnicima na glasanje iznijeti prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora.

Premijer Johnson najavio je da će 31. listopada izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije, bez obzira bude li postignut sporazum o budućim odnosima između Londona i Bruxellesa.

Opozicija je 4. rujna uspjela većinom glasova u parlamentu izglasati zakonsku odluku kojom se zabranjuje Brexit bez dogovora. Parlament je potom odbio prijedlog Johnsona da se 15. listopada održe prijevremeni izbori.

Kopirati
Drag cursor here to close