Izbori u Hrvatskoj

GONG: Miran drugi krug uz kršenja izborne šutnje

Iz GONG-a navode da su građani Zagreba prijavili distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2021. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim brojnih kršenja izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala, kao i upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno, priopćio je u nedjelju GONG.

Iz GONG-a navode da su građani Zagreba prijavili distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje, a iz Vukovara, Petrinje i Trilja primili su dojave građanki o sms i WhatsApp porukama i telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate.

"Neujednačena pravila o izbornoj šutnji za različite vrste izbora, doprinose zbunjenosti i nerazumijevanju od strane birača, ali i medija koji izvještavaju o izborima. Obaveza šutnje na lokalnim izborima odnosi se i na fizičke osobe i njihove profile na društvenim mrežama, što, smatramo nije dovoljno poznato”, upozoravaju stoga iz GONG-a.

U povodu upita građanki oko procedura glasanja za osobe koje ne mogu doći na biračka mjesta zbog bolesti, GONG smatra da Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i gradska i općinska povjerenstva, trebaju bolje informirati i educirati birače oko mogućnosti dolaska biračkih odbora kod kuće, za bolesne i teško pokretne osobe, kao i one u samoizolaciji.

Tehničke upute za provođenje izbora koje za svake izbore objavljuje DIP i kojima se služe izborna povjerenstva i birački odbori, često nisu objavljeni u strojno pretraživim formatima, već kao skenirani dokumenti što otežava nalaženje informacija u njima, napominju u priopćenju u povodu održavanja drugog kruga lokalnih izbora, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close