Obljetnica užasa

Godinu dana od potresa na Banovini, građani još čekaju povratak u domove

Veliki dio Sisačko-moslavačke županije pretvorio se u ruševine. Mnogi i dalje žive u kontejnerima i čekaju da počne obnova njihovih kuća. I dalje ne znaju kada će se vratiti u svoje domove.
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2021. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno godinu dana, u 12.19 Banovinu je pogodio potres magnitude 6.2 prema Richteru. U potresu je toga dana poginulo sedmero ljudi, a tisuće su ostale bez doma.

Veliki dio Sisačko-moslavačke županije pretvorio se u ruševine. Mnogi i dalje žive u kontejnerima i čekaju da počne obnova njihovih kuća. I dalje ne znaju kada će se vratiti u svoje domove, prenoso HRT

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetit će Petrinju i Sisak u povodu godinu dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije.

Foto: CK FBiH / 

U Petrinji će premijer sudjelovati na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Tom prigodom bit će potpisan ugovor i sporazum - za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji; za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku i za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Premijer Plenković i suradnici u Petrinji će obići novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, posjetit će i poduzetnički centar ''Centar novog života'' i nazočiti svetoj misi u petrinjskoj crkvi sv. Lovre za sve žrtve razornog potresa. U Sisku će posjetiti Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić i razgledati Izložbu "Budućnost nakon potresa" u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetit će Sisačko-moslavačku županiju u kojoj će obići mjesta stradala u potresu prije godinu dana: Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu.

Foto: CK FBiH / 

Tijekom boravka na potresom pogođenom području, Milanović će razgovarati sa čelnicima lokalnih vlasti i s građanima kojima su stanovi i kuće stradali u potresu, a još čekaju obnovu.

Petrinja i Sisak nisu zaboravili volontere inicijative 'Chef kuha doma' koji su nakon potresa krenuli u pomoć te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok, a niti volonteri nisu zaboravili na njih.

Chefovi će biti na glavnom trgu u Petrinji, odakle je i krenula njihova akcija nakon razornog potresa. Podijelit će se 365 besplatnih obroka, kao podsjetnik na dane zajedništva i nade u pomoć i bolje sutra za ljude pogođenim potresom.

Kopirati
Drag cursor here to close