Trump-Biden

Georgia bi mogla opet brojati glasove

Dužnosnici su rekli da je oko 9.000 vojnih i inozemnih glasačkih listića još neprebrojano i da bi mogli biti prihvaćeni ako stignu u petak.
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2020. u 18:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik američke savezne države Georgije rekao je u petak da očekuje ponovno brojanje glasova zbog veoma male razlike u glasovima tijekom predsjedničkih izbora u jednoj od ključnih država, gdje demokrata Joe Biden ima malo vodstvo nad republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Predsjednički kandidati imali su po 49,4 posto prebrojanih glasačkih listića, iako je Biden od petka ujutro vodio sa 1.579 glasova, a ostalo ih je prebrojati 4.169, rekao je upravitelj za provedbu glasačkog sustava u Georgiji Gabriel Sterling.

''S tako malom razlikom doći će do ponovnog brojanja'' - rekao je novinarima Brad Raffensperger, državni tajnik Georgije, prenio je Reuters.

Dužnosnici su rekli da je oko 9.000 vojnih i inozemnih glasačkih listića još neprebrojano i da bi mogli biti prihvaćeni ako stignu u petak.

Postoje dva načina traženja ponovnog brojanja glasova u Georgiji. Kandidat za predsjednika koji izgubi s 0,5 posto glasova ili manje može tražiti ponovno brojanje tako što će poslati pisani zahtjev državnom tajniku, ili kandidat može zatražiti od državnog tajnika da to uradi, navodeći "neslaganje ili grešku" u tabeliranje glasova. U tom slučaju, državni zakon daje tajniku pravo da odluči o tome hoće li izvršiti ponovno brojanje.

Lokalni izborni dužnosnici u Georgiji također mogu provoditi prebrojavanje glasova u svojim okruzima ako misle da postoje razlike u dobijenim rezultatima.

Kopirati
Drag cursor here to close