Stav

G7 o Rusiji i Kini

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec izjavio da će Rusija stacionirati takozvano taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriji susjedne Bjelorusije.
Vijesti / Svijet | 18. 04. 2023. u 09:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Ministri vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja (G7) su osudili nedavne najave Rusije o stacioniranju nuklearnog oružja u Bjelorusiji kao "neprihvatljive" i pozvali Kinu da djeluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, prenosi Sky News.

Ministri su u priopćenju za medije po završetku trodnevnog sastanka u japanskom ljetovalištu Karuizawa naglasili da su ruska vojna intervencija u Ukrajini i strah od sličnih akcija Kine protiv Tajvana bili u središtu pažnje skupa.

Pročitajte još

''Ruska neodgovorna nuklearna retorika i njena prijetnja raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji su neprihvatljivi. Svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od Rusije povukla bi za sobom teške posljedice'', rekli su nakon sastanaka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec izjavio da će Rusija stacionirati takozvano taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriji susjedne Bjelorusije.

Moskva tvrdi da je na ovaj potez prisiljena zbog širenja NATO saveza prema ruskim granicama.

Ministri vanjskih poslova G7 grupe ponovili su svoj poziv Kini da djeluje kao odgovorna članica međunarodne zajednice složivši se da su mir i sigurnost u Tajvanskom tjesnacu ključni i usprotivivši se militarizaciji Južnog kineskog mora kojoj teži Peking.

Sastanak je održan prije summita lidera G7 u Hirošimi koji je planiran za svibanj ove godine.

Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.

Kopirati
Drag cursor here to close