Pomoć

G20 zamrznuo dug najsiromašnijima na godinu dana

Inicijativa je dio napora za jačanje globalnog gospodarstva u vrijeme pandemije koronavirusa koja je svijet gurnula u najdublju recesiju od Velike depresije 30-ih godina.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Saudijska Arabije predsjeda ove godine skupinom G20

Financijski dužnosnici skupine 20 najrazvijenijih država svijeta dogovorili su se u srijedu da će zamrznuti dug najsiromašnijih zemalja od 1. svibnja na godinu dana. Odluka o zamrzavanju plaćanja rata i kamata oslobodit će više od 20 milijarda dolara koje će najsiromašniji moći potrošiti za svoje zdravstvene sustave i pomoći im da se nose s pandemijom koronavirusa, rekao je saudijski ministar financija Mohammed al-Jadaan.

Saudijska Arabije predsjeda ove godine skupinom G20. Zamrzavanje otplate duga odnosi se na najsiromašnije i najnerazvijenije države, prema kriterijima Svjetske banke i Ujedinjenih naroda, a koje otplaćuju  zajmove Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Inicijativa je dio napora za jačanje globalnog gospodarstva u vrijeme pandemije koronavirusa koja je svijet gurnula u najdublju recesiju od Velike depresije 30-ih godina.

G20 je pozvao i privatne zajmodavce da se pridruže inicijativi pod sličnim uvjetima.

Institut za međunarodne financije koji predstavlja 450 banaka, hedge fondova i druge svjetske financijske ustanove, rekao je da će preporučiti sektoru privatnih zajmodavaca da osiguraju slično olakšanje otplate zajmova najsiromašnijim državama ako one to zatraže.

Dužnosnik iz francuskog ministarstva financija rekao je da su privatni zajmodavci pristali odgoditi ili refinancirati 8 milijarda dolara duga najsiromašnijih.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Svjetske banke David Malpass pozdravili su sporazum.

Odgoda otplate trajat će godinu dana no zajmodavci će razmotriti mogućnost produljenja, navodi G20.

Eric LeCompte, izvršni direktor neprofitne mreže Jubilee USA Network, procijenio je da će sporazum rezultirati olakšanjem približno 25 milijarda dolara za najsiromašnije države. Upozorio je da se postavlja pitanje što će se dogoditi s kamatama odgođenih otplata kao i s mogućim olakšanjem duga drugih zemalja u razvoju i zemalja srednjih prihoda.

Georgieva je rekla da MMF "hitno" traži 18 milijarda dolara novih sredstava za uplatu u Fond za smanjenje siromaštva i rast namijenjen siromašnim zemljama te da se razmatra kako bi korištenje specijalnih prava vučenja pomoglo tom nastojanju.

"Velika izolacija" ("Great lockdown"), kako je MMF nazvao mjere, stajat će svjetsko gospodarstvo 9.000 milijarda dola u 2020. i 2021., a to je "više od japanskog i njemačkoga gospodarstva zajedno", kazao je glavni ekonomist te novčarske ustanove Gita Gopinath, piše agencija AFP.

Osamnaest šefova država iz Europe i Afrike već je zatražilo olakšavanje otplate duga kao i plan za obnovu gospodarstva od približno 100 milijarda dolara za afrički kontinent, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close