Pišu srbijanski mediji

Franko Simatović pušten na privremenu slobodu

Na privremenu slobodu navodno ga puštaju zbog toga što u zatvorskim uvjetima ne može primati terapiju koja mu je nužna.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2023. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franko (Frenki) Simatović, koji je prije točno tri mjeseca pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pušten je iz haškog zatvora na slobodu.

Srbijanski mediji navode, pozivajući se na neslužbene izvore, da ga puštaju zbog zdravstvenih razloga, prenosi Dnevnik.hr

Na privremenu slobodu navodno ga puštaju zbog toga što u zatvorskim uvjetima ne može primati terapiju koja mu je nužna, pišu Novosti. Simatović, prema istom izvoru, nakon puštanja na slobodu stiže u Srbiju.

Simatović je bio osnivač i zapovjednik srpskih jedinica za specijalne namjene, a smatralo ga se najvažnijim čovjekom režima Slobodana Miloševića koji je na terenu upravljao pobunom u Hrvatskoj.

Ipak, ove godine u svibnju Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je presudu Raspravnog vijeća (tada su dobili 12 godina) i pravomoćno osudilo Simatovića i Jovicu Stanišića na 15 godina zatvora za zločine na teritoriju BiH te za ubojstvo civila u Daljskoj Planini u Hrvatskoj.

Presudom je utvrđeno da su njih dvojica, sudionici udruženog zločinačkog pothvata kao visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije, krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nakon pravomoćne presude izrazilo je žaljenje što Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, od kojih su najteži i najokrutniji bili u Vukovaru i Škabrnji.

Kopirati
Drag cursor here to close