Vojna intervencija

Francuzi počeli zračne napade na sjeveru Malija

Vijesti / Svijet | 12. 01. 2013. u 17:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijim informacijama, francuska vojska započela je s vojnom operacijom na sjevernom prostoru države Mali.

"Francuske snage od ovog popodneva djeluju zajedno s vojskom Malija protiv terorističkih elemenata", istaknuo je francuski predsjednik Francois Hollande.

"Ova operacija će trajati koliko god bude potrebno", ističe se u službenoj izjavi Hollandea.

Neposredno nakon objave ovog teksta stiže i vijest o prvom zračnom napadu francuskih snaga na pobunjenički teritorij, prenosi Advance.hr.

Službeni ulazak francuske vojske u Mali dolazi svega dan nakon što je predsjednik Malija, Dioncounda Traore, službeno zatražio pomoć od Francuske. Dvojica bi se trebala sastati ove srijede u Parizu.

Osim Francuske, Maliju u pomoć vojsku šalju i Nigerija i Senegal.

Objava također dolazi na isti dan kada je i UN zatražio intervenciju. Podsjetimo, Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je "brzi razmještaj" stranih trupa u Maliju. Odobreni su planovi za slanje oko 3,000 afričkih trupa da bi se ponovo osvojio sjever države.

Francuski predsjednik Francois Hollande je dao riječ da će zaustaviti napredovanje pobunjenika koji su "povezani sa al-Qaeda-om", kontoliraju sjeverni dio Malija i koji su, navodno, krenuli ka jugu u posljednjih nekoliko dana.

Rezolucija o Maliju, koju je već donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, dozvoljavaju vojnu intervenciju.

"Zakonski okvir za intervenciju postoji na osnovu rezolucija UN-a i zahtjeva Malija za pomoć… pratimo situaciju na terenu svaki sat", ističu francuski dužnosnici.

Do sada su Francuska i druge EU nacije imale ograničene planove za pomoć, nudeći samo obuku i logistiku kao podršku vojsci Malija.

"Mi smo u Konni radi džihada," rekao je Sanda Abu Mohammed, glasnogovornik grupe militanata Ansar Dine, za AFP.

Islamisti su optuženi zbog ratnih zločina i pokušaja nasilnog uvođenja šerijatskog zakon u regiji. To je izazvalo strah da bi područje moglo postati centar militanata koji su povezani sa al-Qaeda-om.

Pobunjenici trenutno prijete da će zauzeti grad Mopti, a to bi ugrozilo i glavni grad Bamako.

Prvi zapadnoafrički vojnici mogli bi stići u Mali u nedjelju

Prvi vojnici zapadnoafričkih snaga mogli bi već u nedjelju stići u Mali, gdje je malijska vojska uz podršku Francuske pokrenula ofanzivu protiv islamista, izjavio je u subotu ministar Obale Bjelokosti za afričku integraciju Ally Coulibaly.

''Prvi elementi snaga Međunarodne misije za podršku mogli bi već u nedjelju biti uz malijske trupe'', izjavio je Coulibaly, čija zemlja predsjedava Zajednicom država zapadne Afrike (CEDEAO).

Predsjednik CEDEAO-a, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara dozvolio je u petak da trupe odmah krenu u Mali kako bi pomogle malijskoj vojsci u ofanzivi protiv islamista.

Kopirati
Drag cursor here to close