Bolji odnosi

Francuska ukida vize za Marokance

''Preduzeli smo mjere s našim marokanskim partnerima da ponovo uspostavimo konzularni odnos'' - rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.
Vijesti / Svijet | 16. 12. 2022. u 20:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska će ukinuti vizna ograničenja za državljane Maroka - rekao je ministar vanjskih poslova u petak u znak poboljšanja odnosa između dvije zemlje nakon više od godinu dana tenzija između Pariza i Rabata.

''Preduzeli smo mjere s našim marokanskim partnerima da ponovo uspostavimo konzularni odnos'' - rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna u petak nakon razgovora sa svojim marokanskim kolegom Naserom Bouritom u Rabatu.

Francuska je pod pritiskom javnog mnijenja da djeluje na blokiranju ulaska migranata bez dokumenata prošle godine najavila da će smanjiti broj viza koje se odobravaju državljanima Alžira, Maroka i Tunisa zbog odbijanja sjevernoafričkih zemalja da vrate svoje državljane koji ilegalno žive u Francuskoj.

Nije odmah bilo jasno da li je Francuska dobila nešto zauzvrat od Maroka. Bourita je rekao da je Francuska donijela jednostranu odluku da ukine ograničenja nakon što je, kako je rekao, također jednostrana odluka o uvođenju ograničenja.

Francuska ima generalno toplije odnose s Marokom nego sa svojim istočnim susjedom Alžirom, također bivšom kolonijom.

Ali veze su se pogoršale nakon što su mediji u ljeto 2021. objavili da je telefon predsjednika Emmanuela Macrona na listi potencijalnih meta za nadzor Maroka pomoću softvera Pegasus. Maroko je negirao te optužbe i rekao da ne posjeduje Pegasus.

Do poboljšanja odnosa dolazi dva dana nakon što su Francuska i Maroko igrali međusobno u polufinalu Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru. Francuska je pobijedila u utakmici, što je dalo veću vidljivost dubokim vezama između dvije zemlje i njihovih dvojnih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close