Afrika

Francuska se povlači i Mali prepušta Rusima

Francuska i njeni europski partneri uključeni u borbu protiv militanata u Maliju odlučili su da započnu koordinirano povlačenje svojih vojnih resursa iz te zemlje
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2022. u 10:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska i njeni europski partneri uključeni u borbu protiv militanata u Maliju odlučili su da započnu koordinirano povlačenje svojih vojnih resursa iz te zemlje, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Oni su se složili da će utvrditi planove kako da ostanu u regiji, posebno u zemljama Nigera i Gvinejskog zaljeva do lipnja 2022. godine, navodi se u priopćenju, javlja Reuters.

Odnosi između Pariza i Bamaka su se pogoršali otkako je vojna hunta povukla dogovor o organizaciji izbora u veljači i predložila da zadrži vlast do 2025. godine. Također je rasporedila ruske privatne izvođače radova, za koje su neke europske zemlje rekle da nije u skladu s njihovom misijom.

- Zbog višestrukih opstrukcija malijskih tranzicijskih vlasti, Kanada i europske države koje djeluju uz operaciju Barkhane i unutar Operativne grupe Takuba smatraju da više nisu ispunjeni politički, operativni i pravni uvjeti za efektivni nastavak trenutnog vojnog angažmana u borbi protiv terorizam u Maliju - navodi se u priopćenju.

Priopćenje su izdale zemlje koje djeluju s francuskim snagama u borbi protiv terorizma Barkhane i misijom Takuba, koja uključuje oko 14 europskih zemalja.

Oni su "odlučili da započnu koordinirano povlačenje svojih vojnih resursa namijenjenih ovim operacijama s teritorija Malija."

Kopirati
Drag cursor here to close